Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, το πρωί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να εκλέξει το Προεδρείο του. Σύμφωνα με αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.: Κυριάκος Στεφανίδης 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.: Ειρήνη Παπαμιχαήλ, 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.: Αντώνιος Ζαβέρκος. 

Επίσης, εξελέγησαν και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
Πρόεδρος: Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, Μέλη: Κωνσταντίνος Κούτουκας, Ευτυχία Ζαριφέ, Ιωάννης Βασιλειάδης, Ηρακλής Ντόκας, Γεώργιος Λαζαρίδης, Ιωάννης Μαυρομάτης, Αθανάσιος Μπαλασάς και Νικόλαος Παράσχου. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ 
Πρόεδρος: Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, Μέλη: Κυριακή Καζουλίδη, Χρήστος Βογιατζής, Ιωάννης Τσακμάκας, Ιωάννης, Τσαπουρνάς, Ευαγγελία Φαρίνη, Αντώνιος Βουδούρης, Παναγιώτης Μήλιος και Ευάγγελος Κουκουρίγκος.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν από το Δήμαρχο οι νέοι Αντιδήμαρχοι:
Αντιδημαρχία Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών: Κωνσταντίνος Κούτουκας
Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολιτικής Προστασίας και Πολεοδομίας: Ιωάννης Βογιατζής
Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης: Γεώργιος Λαζαρίδης
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού: Ιωάννης Βασιλειάδης
Αντιδημαρχία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος και Πρασίνου: Κωνσταντίνος Βογιατζής.

Συνεδριάσεις του δ.σ. από το Ίντερνετ
Την μετάδοση μέσω Ίντερνετ όλων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και την ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών, για την όσο γίνεται πιο διαφανή λειτουργία του δήμου, καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού χρονόμετρου για να αποφεύγονται οι ατέρμονες αντιπαραγωγικές ομιλίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού, Κυριάκος Στεφανίδης, αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του, σήμερα το μεσημέρι.

Αλεξανδρής: Δίπλα στους πολίτες με ανάγκες
Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, ευχήθηκε για την καινούρια χρονιά να υπάρχει ομόνοια και αγάπη για το καλό του τόπου. Και απευθυνόμενος στους 33 εκλεγμένους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο δημοτικό συμβούλιο (20 της συμπολίτευσης, 7 της μείζονος αντιπολίτευσης και 6 της ελάσσονος αντιπολίτευσης), τους κάλεσε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μας έκαναν οι συνδημότες μας με την ψήφο τους και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», είπε ο κ. Αλεξανδρής. Τονίζοντας με έμφαση ότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η δημοτική αρχή αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να βρεθούν δίπλα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κ.Κούτουκας: Μακριά από κραυγές και συνθήματα
Η διαδικασία άρχισε από τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο, Κωστή Κούτουκα ο οποίος ανέφερε ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού μετέχουν 23 παλιοί και έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι και 10 νέοι, καθώς και 3 πρώην δήμαρχοι. Εξέφρασε δε την ευχή το συμβούλιο να προσπαθήσει, για το καλό του τόπου, να επιτελέσει το δύσκολο έργο του μακριά από λαϊκισμούς, πελατειακές σχέσεις και άναρθρες κραυγές.

Κυρ.Στεφανίδης: Συνεργασία και της αντιπολίτευσης
Ακολούθησε η διαδικασία για την εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Στεφανίδης, που εκλέχθηκε στο αξίωμα αυτό με 23 ψήφους υπέρ και 10 λευκά ψηφοδέλτια, δήλωσε ότι η επιθυμία του είναι να ανέβει ο πήχης όσο γίνεται περισσότερο, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό και αποδοτικό τρόπο. Και προς τούτο, ζήτησε τη συνεργασία και την συμπαράσταση όλων των δημοτικών συμβούλων, ακόμη και αυτών της αντιπολίτευσης.

Επεισοδιακή εκλογή Αντιπροέδρου
Αντίθετα, επεισοδιακή ήταν η εκλογή αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, μία θέση την οποία καταλαμβάνει, σύμφωνα με τον κανονισμό, σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, πρότεινε στη θέση αυτή την δημοτική του σύμβουλο κ. Ειρήνη Παπαμιχαήλ, η οποία όμως στις δύο πρώτες ψηφοφορίες που έγιναν, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Συγκεκριμένα στην πρώτη ψηφοφορία, από τους 33 συνολικά συμβούλους, πήρε μόνο 11 θετικές ψήφους, 13 αρνητικές ενώ υπήρξαν και 9 λευκά ψηφοδέλτια.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία που ακολούθησε, η κυρία Παπαμιχαήλ πάλι δεν εκλέχθηκε, καθώς πήρε 12 θετικές ψήφους, 8 αρνητικές και 13 λευκά, αποτέλεσμα που επίσης δεν επέτρεπε την εκλογή της, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό θα έπρεπε να λάβει το 51% των ψήφων, δηλαδή 17 ψήφους υπέρ. Και εάν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν έπαιρνε την πλειοψηφία των ψήφων, η διαδικασία υποχρεωτικά θα επαναλαμβάνονταν την επόμενη Κυριακή.
Λίγο πριν την τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία, τα πνεύματα άναψαν, όταν φανερά εκνευρισμένος ο κ. Μαυρομάτης, έλαβε το λόγο κατηγορώντας προσωπικά τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, ότι με την μη εκλογή της κυρίας Παπαμιχαήλ, «αποδεικνύονται άδειο πουκάμισο οι δηλώσεις του δημάρχου περί συναινετικών διαδικασιών». Και αφού κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για «αλαζονική συμπεριφορά», απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας τους είπε ότι «προσπαθείτε να με αναγκάσετε να αναλάβω εγώ αντιπρόεδρος, κάτι που δεν θα γίνει».
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, απάντησε στον κ. Μαυρομάτη ότι κανείς δεν αρνείται ότι η θέση του αντιπροέδρου ανήκει δικαιωματικά στην αντιπολίτευση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστρατηγηθούν και οι διαδικασίες που ορίζουν επακριβώς τον τρόπο εκλογής. Ενώ και ο αντιδήμαρχος κ. Βογιατζής υπενθύμισε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν κατά συνείδηση και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό τους το δικαίωμα.
Τελικά, μετά και την «πυροσβεστική» παρέμβαση του τέως δημάρχου Επανομής Απόστολου Οικονομίδη, ότι δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή το να οδηγηθεί το σώμα σε δεύτερη Κυριακή για την εκλογή αντιπροέδρου, τελικά εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου η κυρία Παπαμιχαήλ με 28 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές και 2 λευκές.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσακμάκας ζήτησε από τον κ. Μαυρομάτη να ανακαλέσει τα όσα είχε νωρίτερα εκτοξεύσει κατά της διοίκησης του δήμου και των συμβούλων της συμπολίτευσης, λέγοντας ότι η πλειοψηφία με τη στάση της απέδειξε τη διάθεσή της για συναινετικές διαδικασίες. Όμως ο κ. Μαυρομάτης σιώπησε.
Τέλος, για τη θέση του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, εκλέχθηκε με 29 θετικές ψήφους και 3 λευκές ο κ. Αντώνης Ζαβέρκος.

Με στοιχεία από το blog του Σπύρου Κουζινόπουλου Μηχανιώτικα Νέα