Για σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:


* Στις Βρυξέλλες διεξάγεται το Σαββατοκύριακο η 1η Σύνοδος της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς. Στη σύνοδο θα συμμετέχει, για πρώτη φορά μετην ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Στη σύνοδο θα συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στην Ε.Ε. μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και το ενδεχόμενο υπαγωγής επιπλέον κρατών-μελών της Ευρωζώνης (όπως η Πορτογαλία) στο Μηχανισμό Στήριξης της Τρόικας, καθώς και η υλοποίηση των αποφάσεων του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, που διεξήχθη στο Παρίσι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010.

* Επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το πρόγραμμα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι το ακόλουθο:

-10:00-12:00: Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και αρμόδιες υπηρεσίες, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου "Κοβεντάρειο", οδός Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων.

- 12:00-14:00: Ομιλία και διάλογος με παραγωγικούς φορείς και επιχειρηματίες στον ίδιο χώρο, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

- 14:05: Δήλωση του υπουργού στα Μέσα Ενημέρωσης στο χώρο της εκδήλωσης.

* Αρχίζουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Καταστηματάρχες και καταναλωτές, πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε

εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά

εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της

επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών

προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται

προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

5. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι

ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

* Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα στα Προύλαια από αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις μεταναστών, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και καλλιτεχνικοί φορείς. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ