ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ, ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

metro_01Να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε νέο πιο εμπορικό χώρο, πρότεινε για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Πρόσθεσε ότι ο δήμος δε διαθέτει κονδύλια για τη μετεγκατάσταση.

 

Την ιδέα αυτή έριξε ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή των στελεχών της Αττικό Μετρό Α.Ε. και των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Προήδρευε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Για τη νέα χάραξη του μετρό, ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Τσίτουρας, είπε πως είναι συμφέρουσα, αφού θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ για την πολιτεία. Όσο για το αν χρειάζεται έγκριση από την Ε.Ε., υποστήριξε ότι δεν είναι αναγκαία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, πάντως, μίλησε για ζητήματα νομικής φύσης σε σχέση με την επαναχάραξη, και εξέφρασε την ανησυχία του για μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Βάσει του νέου σχεδίου καταργείται  ο σταθμός του Αγίου Ελευθερίου και οι κάτοικοι της περιοχής θα εξυπηρετούνται από τον κοντινό σταθμό της Νομαρχίας(ο οποίος θα γινόταν στην επέκταση της Καλαμαριάς). Καταργείται, επίσης, ο σταθμός της Νέας Ελβετίας (Αλλατίνη), η οποία χαρακτηρίζεται  “αραιοκατοικημένη περιοχή” κι ενσωματώνεται στην επέκταση προς Τούμπα - Χαριλάου, που θα ολοκληρωθεί, μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής.

Την έντονη ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοίνωσε πως  εντός ολίγων ημερών θα δημοπρατηθεί από την περιφέρεια το έργο που αφορά στον κόμβο Κ16, έχοντας διασφαλισμένους πόρους 110 εκ. ευρώ (συνδέει την εσωτερική περιφερειακή στο ύψους της Λαχαναγοράς με το δρόμο προς την Αθήνα). Επίσης, εντός του έτους προγραμματίζεται και η δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης της εσωτερικής δυτικής περιφερειακής. Ο προϋπολογισμός είναι στα 210 εκ. ευρώ, μαζί με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.