ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ellements_11_mmst_20110127_01

Εγκαινιάζεται, απόψε, στις 8 το βράδυ, η κοινή έκθεση δυο Γερμανίδων εικαστικών: της Μαντλεν Ντίετς και της Ανέτ Ζάουερμαν. Με τον τίτλο «Elements II» παρουσιάζουν, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη δουλειά τους η οποία έχει “ταξιδέψει” σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και την Αμερική.

Οι δυο Γερμανίδες έχουν λάβει βραβεία για τη δουλειά τους, και έργα τους ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Στη χώρα μας έρχονται με πρωτοβουλία της C. Grimaldis Gallery (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ) και του Projektbuero Maria Riga (Άαχεν, Γερμανία).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο καλλιτέχνιδες φέρνουν στο έργο τους τις φιλοσοφίες του ’30 με την art concrete, το Μπάουχαους και τον αμερικανικό μινιμαλισμό. Χρησιμοποιούν διαφορετικά στοιχεία από χώμα και γυαλί μέχρι σίδηρο και μπετόν που προέρχονται από τη φύση.

Ένα ταξίδι στη Νότιο Αφρική όπου για πρώτη φορά παρατήρησε την έρημο και το χώμα που μπορεί να προκαλεί μια θλίψη, αλλά ταυτόχρονα είναι και πηγή ζωής (σε αυτό φυτρώνουν λουλούδια καρποί και φρούτα) αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το έργο της Ντίετς. Αντίθετα η Ζάουερμαν ήθελε να αιχμαλωτίσει το φως και κατασκεύασε παγίδες φωτός με χαρτί και γυαλί και φωτογράφισε το αποτέλεσμα που προέκυπτε.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο 10.00-18.00, Τετάρτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Κυριακή 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: Τηλ. 2310-240002.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης “Elements II” στο Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθούν τρεις εκδηλώσεις του Project Space της Μαρίας Παπαχαραλάμπους. Στις 18.00 θα γίνει η διαδραστική performance των ΓΑΙΑ (Γεωργία Βελιβασάκη και Κώστας Αθυρίδης) με θέμα το νέο τους βιβλίο/cd, μια ιστορία για τον άνθρωπο και τη φύση, θα ακολουθήσει η εικαστική παρέμβαση “Η ιλαρή διάθεση του Εδουάρδου Μασκαρπόνια” και έπειτα οι Ανδρέας Μουστούκης και Τάσος Στυλιανού παρουσιάζουν δύο συνθέσεις (“My Garden” και “A Stage for a Dancer”) για μαρίμπα, γραμμένες ειδικά για το πρότζεκτ.

από το www.typosthes.gr