ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΓΑ 509 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των έργων, που θα δημοπρατηθούν εντός του 2011 στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή δηλαδή όπου δραστηριοποιείται η Εγνατία Οδός ΑΕ, χωρίς να συνυπολογίζονται πρόσθετα project, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. 
Το πρώτο "πακέτο" έργων στη Βόρεια Ελλάδα, ύψους 509 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι. Στο δεύτερο μισό του 2011 θα ακολουθήσει το δεύτερο, ύψους 580 εκατ..
Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης (ανήμερα της γιορτής του), στη διάρκεια σύσκεψης στις εγκαταστάσεις της "Εγνατίας Οδού".
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι η Εγνατία Οδός δεν χρωστάει "ούτε ένα ευρώ" σε εργολάβους και κατασκευαστές. «Το 1,1 δισ. που είχε σαν “άνοιγμα” η Εγνατία, ήταν δάνεια που είχε ζητήσει η κυβέρνηση της ΝΔ από την Εγνατία επειδή είναι ΑΕ για να τα κρύβει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να κρύβει, δηλαδή, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Μ’ αυτά τα δάνεια κάλυπτε την εθνική συμμετοχή για την κατασκευή της Εγνατίας. Τα δάνεια αυτά σταδιακά η εταιρεία τα αποπληρώνει», ισχυρίστηκε. 

"Διπλά" διόδια
Όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός, σε πέντε σημεία της Εγνατίας Οδού  (σε Τύρια, Μαλακάσι, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα και Ιασμο Ροδόπης), θα κατασκευαστούν προσωρινοί σταθμοί διοδίων. Στη συνέχεια θα γίνει νέος διαγωνισμός για την κατασκευή ηλεκτρονικών διοδίων, στα ίδια ακριβώς σημεία (εκεί κάθε οδηγός θα πληρώνει αναλόγως των χιλιομέτρων που διανύει).
Δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε σχετικά με το ότι τράπεζες και παραχωρησιούχοι απειλούν να σταματήσουν τις εργασίες στα οδικά έργα λόγω τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων. Πάντως, ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου οι σχετικές διαπραγματεύσεις, με θετικό αποτέλεσμα.

Τι θα δημοπρατηθεί ως το καλοκαίρι
Το πρώτο "πακέτο" έργων, ύψους 509 εκατ. ευρώ, αρμοδιότητας της Εγνατίας Οδού, που θα δημοπρατηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι το καλοκαίρι, περιλαμβάνει τα ακόλουθα project:
-Κάθετος άξονας Φλώρινα - Νίκη, προϋπολογισμού 84,7 εκατ. ευρώ 
-Τμήμα Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή, προϋπολογισμού 135 εκατ.
-Αναβάθμιση τμήματος Μουδανιά - Ποτίδαια μαζί με τους τέσσερις κόμβους που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ. 
-Ανισόπεδος Κόμβος Αξιού στον ΠΑΘΕ μέχρι τους Ευζώνους, προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ. 

Η επόμενη ομάδα έργων, ύψους 580 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνει τα εξής:
-Περιφερειακός Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 55,3 εκατ. ευρώ.
-Αναβάθμιση της εσωτερικής δυτικής περιφερειακής από τον Κ16 μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά, προϋπολογισμού περίπου200 εκατ. ευρώ συν 30 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις, 
-Τμήμα από το Γηροκομείο Αγ. Παντελεήμων, Ευκαρπία - Πεύκα, τμήμα δηλαδή της εξωτερικής περιφερειακής, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ συν 30 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις. 
-Αναβάθμιση της εσωτερικής ανατολικής περιφερειακής, από τα Νοσοκομεία μέχρι τον Κόμβο του Αεροδρομίου. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για την αναβάθμιση αυτή, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ. 

Στις άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, εκτός Βόρειας Ελλάδας, δημοπρατούνται άμεσα τα ακόλουθα έργα αρμοδιότητας της Εγνατίας: 
-Εντός του Ιανουαρίου, η επέκταση του Λιμανιού Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ. 
-Επίσης, το αποχετευτικό Δίκτυο του Δήμου Ευεργέτουλα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ 

Εντός του Φεβρουαρίου δημοπρατούνται το έργο στο λιμάνι στον Εύδηλο της Ικαρίας, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το Λιμάνι Σιγρίου θα δημοπρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011 με 17 εκατ. ευρώ και εκείνο των Οινουσσών με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ στο Νότιο Αιγαίο.