ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

νοσοκομείο_ιπποκράτειο_01Υπερδιπλάσια απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι η ζημία που υπέστη το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από την παράτυπη προμήθεια ιατρικών υλικών. Το σκάνδαλο κατέχει περίοπτη θέση στο πόρισμα του σώματος επιθεωρητών υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική του Ιπποκράτειου. Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται περί τις 40 εταιρείες και δεκατέσσερις γιατροί της Ορθοπεδικής και της Νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Ο έλεγχος άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2010 και αφορούσε τη συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργείου Υγείας, οι επιθεωρητές επανήλθαν, για να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο νέος έλεγχος βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του και εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να υποβληθεί το τελικό πόρισμα. Πηγή του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «η αρχικώς εκτιμηθείσα ζημία του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ επιεικής, αφού από το νέο λεπτομερέστερο έλεγχο προκύπτει ότι οι ‘αετονύχηδες’ ζημίωσαν το νοσοκομείο τουλάχιστον κατά 2,5 εκατ. ευρώ»!.

Ο Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες και στον τότε διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος όπως είπε δεν συνεργάστηκε με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παράτυπη δράση να συνεχιστεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη του προβλήματος.

 

από την TV 100