ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΛΟΥΓΚΑΤΖΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΔΙ ΚΙ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ

Όλοι γνωρίζουν τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς, ή την Καμήλα της Χαλκιδικής. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν, ότι στα χωριά του δήμου Βόλβης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, αρχίζει από σήμερα ένα τριήμερο παραδοσιακό γλέντι, διαφορετικό από χωριό σε χωριό;
Από την ημέρα των Θεοφανείων έως την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, πρόκειται να γίνουν στο δήμο Βόλβης οι ακόλουθες εκδηλώσεις: 
  • ΜΟΔΙ: Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011, μετά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μοδίου, αναβιώνει το έθιμο «Λουγκατζάρια». Πρωταγωνιστές κάτοικοι του Μοδίου που συνοδεύουν το έθιμο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τσιγαρίδες-λουκάνικα και κρασί, στην κεντρική πλατεία του Μοδίου. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Τοπική Κοινότητα Μοδίου και τον Αθλητικό Σύλλογο «Ηρακλής» Μοδίου. 
  • ΠΡΟΦΗΤΗΣ: Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011, όπως κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Η παρέλαση των μασκοφόρων θα αρχίσει στις 13.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγία Παρασκευή-Ζωοδόχος Πηγή Προφήτη. 
  • ΣΚΕΠΑΣΤΟ: Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011, ανήμερα της Αγίας Δομινίκης, στο Σκεπαστό διεξάγεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της ελληνικής λαογραφίας, «Η μέρα της Μπάμπως». Το έθιμο έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και αποτελεί τιμή για τη Μπάμπω τη γυναίκα δηλαδή που κάνοντας χρέη μαμής βοηθούσε να έρθει στον κόσμο η καινούργια ζωή. Η γιορτή αρχίζει στις 11.30 στην πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία». 
  • ΒΡΑΣΝΑ: Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 τα Βρασνά έχουν ντυθεί στα καλά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για τη Γιορτή Τσιγαρίδας. Το εκλεκτό αυτό χειμωνιάτικο έδεσμα, έχει παραδοσιακά την τιμητική του από το πρωί και συνοδεύεται με άλλες τοπικές λιχουδιές και κρασί. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρασνών.