ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, η μεγάλη έκθεση «Toulouse-Lautrec» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Η παράταση της έκθεσης για ένα μήνα κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης και της τεράστιας ανταπόκρισης του κοινού στις
παράλληλες με την έκθεση θεατρικές, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, όπως η παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Fête de la Musique» (φώτο Koyklotheatro 1,2,3) που δόθηκε χτες στο Τελλόγλειο από την ομάδα Hocus Pocus, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από τριακόσιους μικρούς και μεγάλους θεατές.


Στο πλαίσιο της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξής εκδηλώσεις:
Τις Τετάρτες 12 και 19 Ιανουαρίου 2011 στις 19:30 θα επαναληφθεί η Βραδιά ελληνικής οπερέτας από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Μουσική διεύθυνση - μουσική προετοιμασία: Γιάννης Σγούρας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μέλα Γεροφώτη. Συμμετέχουν οι φοιτητές της ειδίκευσης μονωδίας και μουσικό σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00 η ομάδα Hocus Pocus θα πραγματοποιήσει στους χώρους του Τελλογλείου εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Την ίδια μέρα, 23/1 στις 17:00, φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, με την καθοδήγηση καθηγητών τους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο.
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 19:30, οι μαθητές του Β’ έτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς, θα παρουσιάσουν το δρώμενο «Τουλούζ Λωτρέκ: Η απόλαυση της δυσμορφίας», σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 17:00 και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 19:30 η ομάδα σύγχρονου χορού «sinequanon», θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο ένα χορευτικό δρώμενο.
Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο εμπνευσμένο από κείμενο του Γκι Ντε Μοπασάν σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.

Ξεναγήσεις
Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του κοινού, το Τελλόγλειο ξεκινάει από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, προγραμματισμένες ξεναγήσεις για όσους επισκέπτες επιλέξουν να περιηγηθούν στη σημαντική αυτή έκθεση από ιστορικούς της τέχνης. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00.

Οι εκθέσεις Lautrec και Γαλάνη
Στόχος της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» είναι αφενός η γνωριμία με τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αι. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού Μουσείο Ηρακλειδών, από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.
Τα τεκμήρια της έκθεσης εμπλουτίζουν έργα από ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και Ελβετία, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη στο Τελλόγλειο. Ενώ τον απόηχο της προσωπικότητας του Toulouse Lautrec σε πιο σύγχρονες εφαρμογές δίνουν μαντίλες, υφάσματα και ρούχα του Γιάννη Τσεκλένη, εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη και τους ιμπρεσιονιστές.
Την εποχή της Belle Epoque ολοκληρώνουν περίπου 150 χαρακτικά και σανγκίνες του Δημήτρη Γαλάνη, του ξεχωριστού αυτού Έλληνα δημιουργού, από τη συλλογή που δώρισε στο Τελλόγλειο το 2002 ο Δημήτρης Τσάμης.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00
Δευτέρα, Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00
Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00