ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

biblio_istorias_b_likeiou_20110122_01“Το εύρος της ελληνικής ιστορίας δεν καλύπτεται από τις τρεις ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για την πρώτη Λυκείου”. Αυτό υπογραμμίζουν επιφανείς ιστορικοί και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για ένα θέμα που πέρασε “στα ψιλά”: Στην κατάργηση του μαθήματος της ιστορίας από τη Β και Γ Λυκείου!

Το υπουργείο σχεδιάζει την κατάργηση του μαθήματος της Ιστορίας από τη Β’ και Γ’ Λυκείου και την ένταξή του, ως μαθήματος επιλογής, στο Λύκειο θεωρητικής κατεύθυνσης. Σε αυτό αντιτίθενται τα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρίας και ζητούν βελτίωση του μαθήματος.

Όπως τονίζουν,  η Ιστορία ταλανίζεται όχι μόνο από ανεπαρκείς μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και από τον μηχανικό τρόπο της εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου, και αυτό σε μία χώρα, όπου γεννήθηκε η ιστορική επιστήμη. Θυμίζουν, ακόμη, ότι “η ιστορική μνήμη συντελεί στην συνειδητοποίηση της εθνικής ταυτότητας”, κάτι που, όπως φαίνεται, το ΄χει ξεχάσει το υπουργείο Παιδείας...

Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 με έδρα τη Θεσσαλονίκη από επιφανείς ιστορικούς και πανεπιστημιακούς, με σκοπό την προώθηση των ιστορικών ερευνών. Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 31 πανελλήνια ιστορικά συνέδρια και διαλέξεις και εκδίδει το περιοδικό «Βυζαντιακά». Αριθμεί περίπου 400 μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών.