ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολου Τζιτζικώστα, για το θέμα της κατάργησης του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της πόλης. Με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, μετά την ανακοίνωση πως το τμήμα θα μεταφερθεί στην Αθήνα, ο κ. Τζιτζικώστας ...
επισημαίνει ότι «η απόφασή σας για διακοπή της λειτουργίας του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει την ευθύνη για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητά της». Προσθέτει ότι «η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα και έχει συμβάλλει στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας και άλλων αξιόποινων πράξεων διαδικτυακής εγκληματικότητας στην περιοχή ευθύνης της».
Υποστηρίζει πως «η απόφαση να συγκεντρώσετε όλες τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης διεύθυνσης στην Αθήνα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχή πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος».
Ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα και να διασφαλιστεί ότι δε θα προκληθεί επιχειρησιακό κενό στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της πάταξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η δράση του τμήματος
Το τμήμα πρωτολειτούργησε το 2005, όταν οι αστυνομικοί του χειρίστηκαν 59 υποθέσεις. Μέσα στο 2010 χειρίστηκαν 571 υποθέσεις!
Μόνον φέτος έγιναν 58 συλλήψεις για τις αυτόφωρες υποθέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν περιπτώσεις πορνογραφίας με θύματα ανήλικους. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών, το τμήμα συμμετείχε στην «επιχείρηση σφυροκόπημα», που οργανώθηκε πανευρωπαϊκά και στο πλαίσιο αυτής έγιναν 58 έρευνες και δέκα συλλήψεις.
Το θέμα έφεραν και στη Βουλή με «βροχή» ερωτήσεων βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη Βόρεια Ελλάδα.