ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για «ιστορική μέρα» στην αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε τα δεδομένα, κάνουμε μια νέα αρχή. Μας ενώνουν πλέον τα
μεγάλα, χρόνια προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από αύριο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνουν για όλους μας κίνητρο για ομόνοια, για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ψωμιάδης, υπογραμμίζοντας το ρόλο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα όργανο που, όπως είπε, αποτελεί «το σπίτι του λαού δύο εκατομμυρίων πολιτών».
Χαρακτήρισε επίσης το νέο θεσμό ως «μια ελπίδα για τη χώρα μας που πρέπει να προστατευθεί από όλους. «Στήριξα, στηρίζω και θα στηρίζω τον Καλλικράτη», σημείωσε, ευχόμενος η κεντρική εξουσία να δείξει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, «αποφεύγοντας λάθη, παλινωδίες και υπονομεύσεις των προηγουμένων ετών».

Ποιοι εκλέχθηκαν
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό θέμα τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, εξελέγησαν:
-Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά (συνδυασμός «Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Π. Ψωμιάδη) με 43 ψήφους υπέρ (παρόντες: 69, ψήφισαν: 68, άκυρα: 1, λευκά: 24). Ο κ. Ιωάννης Κούτρας («Αντικαπιταλιστική Αριστερά») δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.
-Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εξελέγη ο Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης (συνδυασμός «Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης» Μ. Μπόλαρη) με 41 ψήφους υπέρ (παρόντες: 69, ψήφισαν: 68, άκυρα: 0, λευκά: 27). Ο κ. Ιωάννης Κούτρας («Αντικαπιταλιστική Αριστερά») δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.
-Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Κωνσταντίνος Μπούμπας (συνδυασμός «Καθαρά χέρια – Καθαρές Ιδέες – Καθαρές λύσεις» Κ. Βελόπουλου) με 39 ψήφους υπέρ (άκυρα: 0, λευκά: 29). 
Ο κ. Ιωάννης Κούτρας («Αντικαπιταλιστική Αριστερά») δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.
Στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία (α’ φάση εκλογής) του πλειοψηφήσαντα συνδυασμού «Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», αναδείχθηκε ομόφωνα:
-Υποψήφιος Πρόεδρος η Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά με 42 ψήφους υπέρ (άκυρα:0, λευκά: 0, απών: 1).
Στη διαπαραταξιακή διαδικασία (α’ φάση εκλογής) της μειοψηφίας («Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης» Μ. Μπόλαρη, «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» Θ. Κωνσταντινίδη, «Καθαρά χέρια – Καθαρές Ιδέες – Καθαρές λύσεις» Κ. Βελόπουλου, «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Αν. Κουράκη, «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μ. Τρεμόπουλου, «Δημοκρατία – Οικολογία - Συμμετοχή» Ασ. Ξηροτύρη, «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Ι. Κούτρας) αναδείχθηκαν:
-Υποψήφιος Αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης με ψήφους 23 υπέρ (άκυρα: 0, λευκά: 0). Οι Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Ζιώγας, Τιμοθέα Ρακιντζή («Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας») και Ιωάννης Κούτρας («Αντικαπιταλιστική Αριστερά») δήλωσαν ότι απέχουν της ψηφοφορίας.
-Υποψήφιος Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Μπούμπας με ψήφους 21 υπέρ (άκυρα: 1, λευκά: 1). Οι Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Ζιώγας, Τιμοθέα Ρακιντζή («Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας») και Ιωάννης Κούτρας («Αντικαπιταλιστική Αριστερά») δήλωσαν ότι απέχουν της ψηφοφορίας.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, εξελέγησαν τα δέκα (10) τακτικά και δέκα (10) αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης [ή ο Αντιπεριφερειάρχης που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης]. Σημειωτέον ότι τα 4 μέλη προέρχονται από το σύνολο της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Τα υποψήφια τακτικά μέλη έλαβαν τις ακόλουθες ψήφους:
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ-ΟΝΟΜΑ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
1.
ΒΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
44
2.
ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
44
3.
ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
43
4.
ΚΟΥΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
43
5
ΝΟΥΣΗΚΥΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
41
6.
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
43
7.
ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Εξελέγη)
«Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης»
35
8.
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Εξελέγη)
«Καθαρά χέρια – Καθαρές Ιδέες – Καθαρές λύσεις»
36
9.
ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (Εξελέγη)
«Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης»
35
10.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ (Εξελέγη)
«Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας»
35
11.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ
«Δημοκρατία – Οικολογία - Συμμετοχή»
19
12.
ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Οικολογία- Αλληλεγγύη»
19


Τα υποψήφια αναπληρωματικά μέλη έλαβαν τις ακόλουθες ψήφους:
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ-ΟΝΟΜΑ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
1.
ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
42
2.
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
40
3.
ΜΑΚΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΖΩΗ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
41
4.
ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
42
5
ΠΑΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
41
6.
ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (εξελέγη)
«Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
41
7.
ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (εξελέγη)
«Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης»
35
8.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
(έγινε επαναληπτική ψηφοφορία) (εξελέγη)
«Κεντρική Μακεδονία- Μέτωπο Ανάπτυξης»
37
9.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ (έγινε επαναληπτική ψηφοφορία) (εξελέγη)
«Δημοκρατία- Οικολογία - Συμμετοχή»
31
10.
ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
(έγινε επαναληπτική ψηφοφορία) (εξελέγη)
«Οικολογία- Αλληλεγγύη»
32


Από τη διαδικασία εκλογής αναδείχθηκαν ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής οι Βάνης Δημήτριος, Θωμαΐδης Παύλος, Κελεσίδου Χριστίνα, Κούης Κωνσταντίνος, Νουσηκύρου Αλκιβιάδης, Παπαϊωάννου Απόστολος, Ανθρακίδης Χρήστος, Βελόπουλος Κυριάκος, Καραμάνης Μιχαήλ και Κωνσταντινίδης Θεοδόσης και ως αναπληρωματικά μέλη οι Ανδρίτσος Ιωάννης, Βασιλειάδου Ευτέρπη, Μακραντωνάκη Στυλιανή-Ζωή, Μπάμιατζης Αντώνιος, Παγώνης Ιωάννης, Παπάς Θεοφάνης, Κουκουλεκίδης Παντελής, Μπαλτατζίδου Θεοδώρα, Ξυροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα και Τρεμόπουλος Μιχαήλ.

Μετά το τέλος της εκλογής του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από πλευράς μας, κινηθήκαμε σε πνεύμα συναίνεσης, όπως είχα υποσχεθεί και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση. Δώσαμε προτεραιότητα στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας και ομόνοιας. Προφανώς, αυτή η τακτική μας δεν επιδοκιμάστηκε από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης. Εμείς τους ευχαριστούμε όλους και τους καλούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, διότι τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας δεν γνωρίζουν κόμματα, δεν έχουν χρώματα.
Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους εκλεγέντες στις σημερινές αρχαιρεσίες και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά δήλωσε τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι οι συνάδελφοί μου σήμερα με τίμησαν και με εξέλεξαν Πρόεδρο του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μια μεγάλη τιμή, που συνεπάγεται πολλές ευθύνες. Ελπίζω και εκτιμώ ότι, με καλή συνεργασία με τους συναδέλφους, θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που συνεχίζει να με εμπιστεύεται και να μου αναθέτει δύσκολα καθήκοντα. Ευχαριστώ θερμά και όλους τους άλλους συναδέλφους.
Ο Καλλικράτης εισάγει πολλές καινοτομίες και είναι πλέον στο χέρι μας να κάνουμε αυτές τις πολιτικές καινοτομίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχουν ακόμη πολλά κενά - εκείνο το οποίο θέλω να διασφαλίσω είναι η καλή δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα πρέπει ως Πρόεδρος να καταφέρω να συντονίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ακούγονται με σεβασμό όλες οι απόψεις και, βεβαίως, να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις προς όφελος όλων όσοι μας εμπιστεύτηκαν και μας ανέθεσαν αυτά τα καθήκοντα.
Προέχει η καλή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι είναι το ανώτατο όργανο στο οποίο παράγεται πολιτική».
Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που με ψήφισαν και με εξέλεξαν περιφερειακό σύμβουλο. Είναι σημαντικό για μένα ότι με τη σημερινή διαδικασία εκλέγομαι αντιπρόεδρος του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στην ιστορία του θεσμού. Είναι μια θέση που θέλω να τιμήσω, εκπροσωπώντας όλους τους συμπολίτες μου για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον.
Σήμερα ζούμε στην εποχή της γυναίκας και χαίρομαι που εκλέξαμε Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μια γυναίκα.
Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το περιφερειακό συμβούλιο θα πετύχει, διότι το έχει ανάγκη ο τόπος μέσα στη δύσκολη συγκυρία που περνάει σήμερα. Αισιοδοξώ ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, θα συνεισφέρουμε για αυτό το σκοπό».
Ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπούμπας δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω κι εγώ όλους από την πλευρά μου για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ασχοληθώ με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας πρωτόγνωρος θεσμός και πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη στον αγώνα για την ευημερία του τόπου μας. Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα των Περιφερειών, που έρχεται ως συνέχεια της Ευρώπης των Περιφερειών.
Εύχομαι μια γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία σε όλους για το καλό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για μας και τα παιδιά μας».