ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

oasth_leoforeio_01Η αύξηση στο κόμιστρο των λεωφορείων του ΟΑΣΘ ήταν μεγάλη αλλά υποχρεωτική λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αυτό υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος εγκαλεί όσους, σήμερα, συμμετέχοντας στη σημερινή κινητοποίηση, αρνήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο και

κάλυψαν, με μονωτική ταινία, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία.

Προσθέτει ότι, με παρέμβασή του, η αύξηση αυτή περιορίστηκε κατά πολύ, καθώς ο ΟΑΣΘ –πάντα σύμφωνα με τον υπουργό- πρότεινε αντίστοιχα τιμές εισιτηρίων 1,0 και 1,20 ευρώ, επικαλούμενο τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, το 2008 και ισχύουν για κάθε χρόνο μέχρι το 2017. Επιμένει, δε, πως δε θα υπάρξει άλλη αύξηση, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για τον υπουργό, κύρια αιτία της αύξησης ήταν αφ’ ενός η μείωση κατά 20 εκατομμύρια ευρώ του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΟΑΣΘ (από 185 σε 165 εκατομμύρια ευρώ) και αφετέρου ο περιορισμός της επιδότησης κατά 20 εκατομμύρια ακόμη (από 113 σε 93 εκατομμύρια ευρώ) από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επικαλείται, δε, ότι από φέτος, τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως επεκτάθηκαν σε ακόμα 9 Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και για την κάλυψη αυτή των επεκτάσεων αγοράστηκαν 18 νέα λεωφορεία. Επίσης, αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Και μια… ημιυπόσχεση

Ο κ. Βούγιας, στην ανακοίνωσή του αφήνει ένα… παράθυρο ανοικτό. Όπως αναφέρει, διερευνάται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και η επέκταση του μειωμένου εισιτηρίου για τους ανέργους με χαμηλό εισόδημα αλλά και για το σύνολο των ηλικιωμένων πάνω από 65 έτη. Επιμένει, δε, ότι “η τιμή του εισιτηρίου παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη”

“Η πράξη της μη καταβολής εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες αποτελεί ευθεία υπονόμευση του ίδιου του συστήματος των λεωφορείων που επιδοτείται κατά 60% περίπου από το σύνολο του ελληνικού λαού δηλαδή τους κατοίκους όλων των άλλων πόλεων εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτούς που σήμερα δεν επιδοτούνται και πληρώνουν πολύ ακριβότερα χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες από τα αστικά ΚΤΕΛ μεταβιβάζεται το κόστος της εκ του ασφαλούς ΄΄ανυπακοής΄΄ που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, τις εργασιακές σχέσεις καθώς και την ποιότητα εξυπηρέτησης προς το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης”, καταλήγει ο κ. Βούγιας.