ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην ιταλογερμανική διένεξη για το Δίστομο ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η διορία για την παρέμβαση λήγει στις 14 Ιανουαρίου.

«Είναι προφανές ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα». Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε πως η χώρα μας θα παρέμβει, τελικά, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην ιταλογερμανική διένεξη για το Δίστομο.
Η προετοιμασία για την παρέμβαση της Ελλάδας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία Ελλήνων διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, καθώς και τους Χάρη Παμπούκη και Βαγγέλη Βενιζέλο.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ρώμης, που εκδόθηκε τον Ιο/υνιο, τα θύματα εγκλημάτων πολέμου μπορούν πλέον να υποβάλουν στην Ιταλία τις απαιτήσεις τους για αποζημίωση τις οποίες έχουν απέναντι στο γερμανικό Δημόσιο, σε σημείο τέτοιο που να περιλαμβάνονται ακόμη και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους τα οποία βρίσκονται επί ιταλικού εδάφους. Έτσι δικαιώθηκαν ηθικά τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, που έγινε στις 10 Ιουνίου του 1944, από έναν λόχο Ες Ες.