Για πρώτη φορά η Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ


Ένα ευρύ πλέγμα ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με την κυπριακή ηγεσία κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο (11.01.11).

Στις συνομιλίες της κας Μέρκελ στη Λευκωσία, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης "θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και ζητήματα που παίζουν ρόλο στην περιοχή", είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Κρίστοφ Στέγκμανς.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ, αν η κα Μέρκελ θα ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, δηλώνοντας ότι "οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κύπρο" και δεν θέλει να τις προκαταλάβει.
Υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου είχε ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία προ πενθημέρου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρούπρεχτ Πόλεντς. Ένα από θέματα που ενδιαφέρουν τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να απασχολήσουν και τις συνομιλίες της κας Μέρκελ στη Λευκωσία, είναι η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία μπλοκάρει εξαιτίας του άλυτου κυπριακού προβλήματος και της στάσης της Τουρκίας.
Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος στο Ινστιτούτο Γκαίτε επί της διαχωριστικής γραμμής στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.
"Το Ινστιτούτο βρίσκεται σε μια περιοχή που συμβολίζει με ιδιαίτερο τρόπο την ειδική κατάσταση στην Κύπρο", είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Εκεί προβλέπεται συνάντηση της κας Μέρκελ με εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών και από τις δύο πλευρές, καθώς και πρώην φοιτητές Κύπριους στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ "αφορά αποκλειστικά την Κύπρο ως χώρα- μέλος της ΕΕ" και η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της επίσκεψης.
Μετά τη μονοήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τη Μάλτα
.

Σχόλια