ΕΝΑΣ 22ΧΡΟΝΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ

"Εξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δικαστής κι ένα 9χρονο παιδί, έχασαν χθες Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011, στην Τουσόν της Αριζόνα, τη ζωή τους, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν (οι πέντε είναι σε "κρίσιμη" κατάσταση), από τα απανωτά πυρά 22χρονου ενόπλου, με άγνωστο κίνητρο, που έχει συλληφθεί". Αυτό ανακοίνωσε ... σήμερα Κυριακή, περίπου στις 02.00 ώρα Ελλάδας, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.
Στους τραυματίες του μακελειού συγκαταλέγεται η βουλευτίνα των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλα Γκίφορντ, 40 ετών, που έχει εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο περί μεταναστών. Θεράποντας γιατρός παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της βουλευτίνας εκφράζει "αισιοδοξία" γιά μελλοντική αποκατάσταση της υγείας της. Υποβλήθηκε ήδη σε εγχείρηση από νευροχειρουργό. Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του "Ιατρικού Κέντρου" της Τουσόν, μαζί με άλλους 10 τραυματίες του συμβάντος. Εξ αυτών, η κατάσταση των πέντε κρίνεται "κρίσιμη".
Ως δράστης έχει συλληφθεί ο 22χρονος Τζάρετ Λι Λάφνερ. Συνελήφθη την ώρα που επαναγέμιζε το όπλο του, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ως τώρα οι αρχές δεν έχουν δώσει επίσημα το όνομά του. 
Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Τζόε Ζαμούντιο, "ο Λάφνερ σκόπευε να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Όταν τον έπιασαν είχε καταφέρει να φορτώσει τη δεύτερη γεμιστήρα, αλλά δεν είχε προλάβει να οπλίσει. Η άλλη γεμιστήρα είχε, ήδη, αδειάσει πάνω στο πλήθος".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έκανε λόγο για μια "εθνική τραγωδία". Όπως είπε, τίποτα δεν προμήνυε τη μέρα που θα ακολουθούσε, καθώς στο Τουσόν οργάνωναν μια τοπική εκδήλωση, στην οποία, σύμφωνα με τον Ομπάμα, η Γκαμπριέλα Γκίφορντ είχε πάει να κάνει αυτό που γνωρίζει τόσο καλά: Να ακούει τις ελπίδες και τα προβλήματα των γειτόνων της. Αυτή είναι η σημασία της Δημοκρατίας μας" κατέληξε, αποκαλώντας τη βουλευτίνα του Κογκρέσσου με το χαϊδευτικό της όνομα, Γκάμπι.