Δουλειές με φούντες για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ! Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 3 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 5 νεφρού, καθώς και μία ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μία μεταμόσχευση ήπατος σε 34χρονο που έπασχε από κεραυνοβόλο ηπατική ανεπάρκεια, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι επέμβαση για τη μεταμόσχευση νεφρού σε 54χρονο που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Δότης ήταν ένας 54χρονος που κατέληξε χτες από εγκεφαλική αιμορραγία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά και ελπιδοφόρα για το 2011, καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Δημήτριος Τακούδας στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτάς της, «η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή για τις μεταμοσχεύσεις. Το 2010 έγιναν στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ 25 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 34 νεφρού εκ των οποίων οι 11 πήραν μόσχευμα από ζωντανό συγγενή δότη και 23 από πτωματικό δότη. Επίσης πραγματοποιήθηκε και μία ταυτόχρονη ήπατος και νεφρού στον ίδιο ασθενή. Η φετινή ξεκινά με ελπίδες και ενθουσιασμό καθώς και ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι».
Σημειώνεται ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο από το 1987 είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος.
Ο διοικητής του Ιπποκράτειου, Γιώργος Χριστιανόπουλος, ανέφερε ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε με 9 κλίνες και σήμερα διαθέτει 21. Χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που γίνεται και τόνισε ότι θα πρέπει αυτό να το καταλάβει η κοινωνία ενώ η πολιτεία θα πρέπει να λύσει όσα προβλήματα υπάρχουν.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα 3.000 άτομα που χρήζουν μεταμόσχευσης και ότι η δωρεά οργάνων είναι για αυτούς υψίστης σημασίας. «Δυστυχώς όλες οι άλλες μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής, της ηπατικής και της καρδιακής λειτουργίας δεν μπορούν να δώσουν προσδόκιμο ζωής πάνω από μερικά χρόνια. Μόνο η μεταμόσχευση αυτών των συμπαγών οργάνων μπορεί πρακτικά να δώσει ένα προσδόκιμο ζωής αρκετά υψηλό και ένα επίπεδο διαβίωσης ικανό να μη περιθωριοποιήσει τον πάσχοντα» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης. Παράλληλα ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αισιόδοξα όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, αλλά τόνισε ότι το μόνο αισιόδοξο είναι ότι προωθείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις, που θα επιτρέπει να γίνονται δωρεές οργάνων όχι μόνο από συγγενείς 1ου βαθμού αλλά και από συγγενείς εξ αίματος και εξ΄ αγχιστείας μέχρι 4ου βαθμού.