Φωτογραφία από παλιότερη επένδυση
Από το ολότελα... καλή κι η Παναγιώταινα! Στα 13 εκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά ανέρχεται η κρατική και κοινοτική επιχορηγηση του Τοπικού Προγράμματος «Γεύση ζωής από τα χωριά της Θεσσαλονίκης», που θα δοθούν για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις μέσω του Leader. Αυτό ανακοινώθηκε, σήμερα, στα γραφεία της ΑΝΕΘ Α.Ε. , με αφορμή την1η Προκήρυξη του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Τα χρήματα θα δοθούν για ίδρυση, επέκταση, ή βελτίωση επενδύσεων Αγροτουρισμού, Επισκέψιμων Αγροκτημάτων, καταστημάτων εστίασης, ξενοδοχειακών καταλυμμάτων, μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας και βιοτεχνιών, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και τροφίμων μετά τη μεταποίηση. Όσο για το δημόσιο, αφορά ίδρυση γραφείων πληροφόρησης, σήμανση χώρων, δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, προβολή, έργα υποδομής μικρής κλίμακας, παρεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος Προσέγγισης LEADER και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΕΘ, Αριστείδης Αραμπατζής, θύμισε ότι η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (ΑΝΕΘ ΑΕ), αποτελεί και πάλι την Ομάδα Τοπικής Δράσης για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στο Νομό Θεσσαλονίκης(κοντά έναν χρόνο είχε να προκηρυχθεί έργο είτε μέσω Leader είτε μέσω ΟΠΑΑΧ -δράση που ολοκληρώθηκε αλλά υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα συνεχίζονταν), στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013. Η Εταιρία απετέλεσε τον Φορέα Διαχείρισης των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER I, II και LEADER+ στο Νομό Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των 3 προηγούμενων Προγραμματικών Περιόδων.
Όπως είπε ο κ. Αραμπαζτής, "οι δράσεις των Τοπικών Προγραμμάτων Προσέγγισης LEADER, περιλαμβάνουν τη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, την ανάπτυξη βασικών υπηρεσιών και τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών μικρής κλίμακας για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, την ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς, τις συνεργασίες, τη δικτύωση κλπ".
«Πιστεύουμε ότι με την προκήρυξη αυτή ανοίγει μια σημαντική δυνατότητα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ύπαιθρο του Νομού Θεσσαλονίκης σε καιρούς μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολους. Η υλοποίηση και η λειτουργία των έργων που θα εγκριθούν ευελπιστούμε να δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή στη δύσκολη σημερινή συγκυρία», κατέληξε ο κ. Αραμπατζής. 
Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας κος Βασίλης Παπαβασιλείου, παρουσίασε γενικά στοιχεία του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στο Νομό Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσε το εγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχήμα του Τοπικού Προγράμματος. Όπως είπε, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 13.040.333,33 Є (από αυτά η δημόσια δαπάνη είναι στα 7.750.000,00 Є, η κοινοτική συμμετοχή (ΕΓΤΑΑ) στα 6.200.000,00 Є και η κοινοτική συμμετοχή (ΥΠΑΑΤ) στα 1.550.000,00 Є, ενώ η ίδια συμμετοχή στα 5.290.333,33 Є. Το ποσοστό επιχορήγησης για τους ιδιώτες είναι στο 50% και για το δημόσιο στο 100%. Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι στα 300.000  ευρώ (500.000€ για τη μεταποίηση/ εμπορία γεωργικών προϊόντων, 600.000€ για τις υποδομές διανυκτέρευσης). Όσον αφορά τις δημόσιες παρεμβάσεις: 300.000€  (500.000€ για τα έργα υποδομής μικρής κλίμακας, 100.000€ για την αποκατάσταση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου, 30.000€ για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών φορέων).

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, με έμφαση στη διαφοροποίηση της παραγωγής, την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών και εμπλουτισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων, στο να ενισχύσει την
ελκυστικότητα της περιοχής με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη της ταυτότητας της και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ως περιοχή εφαρμογής για το Νομό Θεσσαλονίκης με βάση και τις επιλεξιμότητες του Προγράμματος ορίσθηκε η περιοχή των Δήμων: Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Ασσήρου, Εγνατίας, Καλλιθέας, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Μαδύτου, Μυγδονίας, Ρεντίνας και Χαλκηδόνος καθώς και των Τοπικών Διαμερισμάτων: Αγίου Αθανασίου, Αγχίαλου, Βαθύλακκου, Γέφυρας και Νέας Μεσήμβριας του Δήμου Αγίου Αθανασίου, Βραχιάς του Δήμου Αξιού, Διαβατών και Νέας Μαγνησίας του Δήμου Εχεδώρου, Αγίου Βασιλείου, Βασιλουδίου, Γερακαρούς και Λαγκαδικίων του Δήμου Κορώνειας, Ανατολικό του Δήμου Χαλάστρας και Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φίλυρου του Δήμου Χορτιάτη. Στα Τ.Δ. Διαβατών, Κουφαλίων και Λαγκαδά περιλαμβάνεται μόνο η εκτός σχεδίου περιοχή του Τ.Δ
Η χωροθέτηση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά επί συγκεκριμένων τουριστικών διαδρομών της περιοχής παρέμβασης.
 
Ποιους ενδιαφέρει
Αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση επιχειρήσεων (τουριστικές και μεταποιητικές) μέσω του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER είναι η τήρηση πρόσθετων προδιαγραφών ποιότητας, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα Τοπικά Συμφώνα Ποιότητας και το Τοπικό Σήμα Ποιότητας. 
Οι πρόσθετες δεσμεύσεις τις οποίες θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν κατά περίπτωση οι επενδυτές αφορούν στην αρχιτεκτονική των εγκαταστάσεων στις προδιαγραφές του εξοπλισμού και στις προσφερόμενες υπηρεσίες και τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ θα αναλάβουν την υποχρέωση συμμετοχής σε δίκτυο ομοειδών επιχειρήσεων για την ανάληψη δράσεων κοινής προβολής και προώθησης.
Ο Συντονιστής του Τοπικού Προγράμματος κος Γεώργιος Πετρίδης, είπε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ο.Τ.Δ.(Θεσσαλονίκη, Πλούτωνος 27, 3ος όροφος. Τ.Κ. 54655, τηλ. 2310801070) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για την παραλαβή της δεν προβλέπεται κόστος. Επίσης, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ο.Τ.Δ.: www.aneth.gr.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι:
α) για τα Υπομέτρα & τις Δράσεις του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER, που αφορούν σε παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, η 10η Μαρτίου 2011 και ώρα 14:00.
β) για τα Υπομέτρα & τις Δράσεις του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER, που αφορούν σε παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, η 30η Ιουνίου 2011 και ώρα 14:00.
Στο διάστημα η ΑΝΕΘ θα πραγματοποιήσει παρουσιάσεις της πρόσκλησης και του συνοδευτικού υλικού και θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σε ανοιχτές εκδηλώσεις (στις έδρες των νέων Δήμων της περιοχής παρέμβασης).