Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ
από την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με τα φρένα σπασμένα αυξάνεται η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το τέλος του 2010, όπως δείχνει η εξέλιξη του προβλήματος, θα βρει την πόλη της Θεσσαλονίκης με την ανεργία, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάπου κοντά στο 18%, ποσοστό πρωτοφανές και για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πραγματικό κραχ ανεργίας, και αν η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, η πόλη θα έπρεπε να έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) του 2010: Η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έφτασε στο 16% από 14,3% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο.
Αυτό το ποσοστό (16%) είναι ρεκόρ για τα τελευταία δεκατρία χρόνια και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά σε κανένα τρίμηνο από το 1998 έως και σήμερα. Το 16% αποτελεί και πανελλαδικό ρεκόρ, καθώς ο μέσος όρος της ανεργίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται στο 13,5%.
Στην Αττική η ανεργία βρίσκεται στο 12,5%, πανελλαδικά στο 12,4% και -σε μέσο όρο- στις μικρότερες αστικές περιοχές στο 13,9%. Με τις απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν το τελευταίο διάστημα, καταρρίφθηκε το αρνητικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 1999, με την ανεργία τότε στην πόλη της Θεσσαλονίκης να φτάνει το 14,6%. Όλα αυτά βέβαια αφορούν την εικόνα που έχει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου αλλά και τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου η πραγματική ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται κάπου κοντά στο 24%. Και αυτό γιατί συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία με τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας προκύπτει πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή στους τρεις ανέργους «βλέπει» μόνον τους δύο.

2. Έτσι, ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως οι άνεργοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσεγγίζουν τις 100.000, η Ελληνική Στατιστική Αρχή τούς υπολογίζει στις 68.200 για το τρίτο τρίμηνο του 2010. Πάντως αυτός ο πληθυσμός (68.200) ανέργων δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά στο πολεοδομικό συγκρότημα, ούτε καν σε περιόδους στις οποίες είχαν κλείσει μεγάλες επιχειρήσεις και είχαν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας με «ονοματεπώνυμο».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο απόλυτος αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 14.000 από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο.
Χάνονται δηλαδή από τις αρχές του έτους περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα. Μάλιστα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο παρουσιάζεται όξυνση του προβλήματος, χάθηκαν 8.000 θέσεις.

3. Όσον αφορά την απασχόληση, η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού της από κάθε άλλη αστική περιοχή της χώρας. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 53,4% για το τρίτο τρίμηνο, οπότε σημειώνεται μία μικρή υποχώρηση σε σχέση με τα πρώτα δύο, όταν στην Αττική φτάνει το 55,6%, πανελλαδικά στο 54% και στα μικρότερα αστικά κέντρα στο 55,2%.
Μάλιστα η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό απασχόλησης και από τις ημιαστικές περιοχές, όπου σε μέσο όρο φτάνουν στο 54,7%. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την ανεργία υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των οικονομικά ενεργών κατοίκων.
Χαρακτηριστικό γι’ αυτό είναι ότι ο αριθμός των μη οικονομικά ενεργών Θεσσαλονικιών είναι μεγαλύτερος (371.000) από αυτόν των απασχολούμενων (357.800), φαινόμενο που η Ελληνική Στατιστική Αρχή εντοπίζει αποκλειστικά και μόνο σε αγροτικές περιοχές.

από το www.makthes.gr