Πριν από έναν χρόνο, ο Χ. (το αρχικό επίτηδες, θα καταλάβετε αργότερα), ζήτησε τη γνώμη μου: Να φύγει εκτός Ελλάδος να δουλέψει, μια που εδώ δεν έβλεπε φως; Λαντζέρης, στην αρχή κι ο Θεός βοηθός... Του είπα ναι, ανεπιφύλακτα. Και τώρα, έναν χρόνο μετά, στο email που ακολουθεί, εξιστορεί την εμπειρία του. Χρήσιμη για όσους σκέφτονται το έξω, ως λύση:

"Αγαπητέ κ. Α... Χρόνια Πολλά.
Πέρσι τέτοιο καιρό σάς ανακοίνωνα την πρόθεσή μου να πάω στην (...) να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο. Γύρισα πρίν από έναν μήνα. Θέλω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου, τόσο από τα δύο εστιατόρια στα οποία δούλεψα, όσο και γενικά από τη ζωή εκεί. Δούλεψα και στην κουζίνα και στο μπουφέ. Προτιμώ το μπουφέ, διότι έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, μαθαίνεις πιο εύκολα και γρήγορα τα Γερμανικά, επειδή τα ακούς. Βέβαια, υπάρχει πολύ ορθοστασία. Αν έχεις δουλειά, δεν σε ενοχλεί, αν σκοτώνεις μύγες υποφέρεις. Το προσωπικό στην κουζίνα είναι κυρίως Έλληνες. Στο σέρβις υπάρχουν και ξένοι. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες απασχολούν μερικώς τους ξένους, για να μην έχουν απαιτήσεις ως προς το μισθολογικό. Η αδικία είναι ότι εγώ που εργαζόμουν 10 ώρες, με σπαστό ωράριο έπαιρνα λιγότερα χρήματα (ημερησίως εννοώ) από την ντόπια σερβιτόρα, η οποία δούλευε τις μισές ώρες από μένα. (Παρεμπιπτόντως, το αφεντικό δεν άφηνε σε καμία σερβιτόρα να παίρνει φιλοδώρημα, διότι πολύ απλά, φιλοδώρημα έπαιρνε εκείνος που πληρωνόταν από τους πελάτες και στην προκειμένη περίπτωση πληρώνονταν, είτε το αφεντικό, είτε η γυναίκα του). Επίσης αδικία για τις σερβιτόρες.
Απ' όσα άκουσα και βίωσα συμπέρανα ότι οι Έλληνες εργοδότες- στη συντριπτική πλειονότητα- πέραν του ότι ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα μοιάζουν ως προς ένα σημείο. ΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ. Αν και απασχολείσαι πλήρως, σε ασφαλίζουν μερικώς. Δηλαδή, παράδειγμα αναφέρω, δουλεύεις για έναν χρόνο και τα ένσημά σου αντιστοιχούν για εργασία 3-4 μηνών. Όταν τόλμησα να ρωτήσω το δεύτερο αφεντικό (το πρώτο δε με είχε ασφαλίσει), για το πόσα ένσημα παίρνω το μήνα, άλλαξε συμπεριφορά απέναντί μου. Βρέθηκε όμως ένας κύριος πολύ μεγαλύτερος από μένα, που μου είπε ότι τέτοιες ερωτήσεις από την πλευρά μου, με θέτουν αυτόματα στην ΜΠΛΑΚ ΛΙΣΤ. ΧΑΧΑΧΑ. Σίγουρα καταλάβατε... Ο συγκεκριμένος κύριος, δηλώνει ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, πρώην μέλος τής ΚΝΕ. Όταν του επεσήμανα ό,τι το ΚΚΕ, από τη μία τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά από την άλλη περικόπτει τους μισθούς των εργαζομένων στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και στον 902, συμφώνησε και μου απάντησε: "Αν και ανήκω στο ΚΚΕ, δε συμφωνώ με όλα όσα πρεσβεύει και κάνει".
Για να μην τα πολυλογώ, τα συντάξιμα είναι ελάχιστα, του κώλου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Δεν πληρώνεις την επίσκεψη στο γιατρό, αλλά πληρώνεις τα φάρμακα. Επίσης, σε περίπτωση εξαγωγής δοντιού και σφραγίσματος δεν πληρώνεις. Εάν θέλεις καλύτερο υλικό για το σφράγισμα δοντιού, πληρώνεις την διαφορά τής τιμής, από εκείνη που καθορίζεται από το Ταμείο σου, στο οποίο συμμετέχεις με 10 ευρώ ανά τρίμηνο.
Ως προς τα χρήματα, δεν είχα πρόβλημα. Αυτά που συμφωνούσαμε τα έπαιρνα. Η δουλειά στα ελληνικά εστιατόρια τής ... είναι αρπαχτή. Για λίγο! Όσοι άνοιξαν ελληνικά εστιατόρια μέχρι την δεκαετία τού 1990, τα δουλεύουν. Ωστόσο, κάποια έχουν κλείσει η υπολειτουργούν (η κρίση χτύπησε και τον χώρο τής γαστρονομίας). Σκοπεύω να ξαναπάω, μετά τις γιορτές, μόνο για τα χρήματα και, για λίγο, εκτός αν αξίζει να παραμείνω περισσότερο... Δεν αμφιβάλλω ότι μεταναστεύουν νέοι. Ανέκαθεν υπήρχε μετανάστευση. Το θέμα είναι πόσο διαρκεί η μετανάστευση. Πολλοί νέοι, όπως εγώ, φεύγουν, αλλά επιστρέφουν σύντομα. Η εύρεση εργασίας σε άλλα κράτη τής Ε.Ε. είναι αρκετά δύσκολη. Πλέον στην ... , δε βρίσκεις εργοστάσιο για να εργαστείς. Στο Βέλγιο, οπου έχω συγγενείς, η κατάσταση χειροτερεύει. Η ... νομίζει, ότι θα επιβιώσει, αλλά όταν η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, δεν θα έχει που να εξάγει τα εμπορεύματά της. Επειδή είμαι από τα ... , όσο ήμουν στην ... , δεν βρήκα στα ράφια των σουπερ-μαρκετ Σπαράγγια ελληνικής προέλευσης. Συνήθως από δω, από τα μέρη μου, εξάγουμε μεγάλες ποσότητες στην ... .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΡΙΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ FACEBOOK. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ...

Για ευνόητους λόγους, δε δημοσιοποιούμε ούτε το όνομα, ούτε τη χώρα στην οποία εργάστηκε (αν και... φωτογραφίζεται). Μήπως κι ο Χ. ξαναβρεθεί εκεί και θελήσει να δουλέψει ξανά. Όχι τίποτα, αλλά να μην... μπει στην μπλακ λιστ. Φαίνεται ότι οι εργοδότες παντού είναι ίδιοι. Τελικά, κολιός και κολιός, από το ίδιο βαρέλι...