ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ε, όχι κι έτσι... Αν και... Εδώ που τα
λέμε, από το ολότελα, καλή
κι η γόνδολα!
Τις προτάσεις τους σχετικά με τις δυνατότητες και τον τρόπο με τον οποίο θα συνδράμουν στην προετοιμασία των αναγκαίων υποδομών, για την άμεση προώθηση μίας ρεαλιστικής πρότασης για τη θαλάσσια σύνδεση του κέντρου της Θεσσαλονίκης με τα ανατολικά προάστια, δεσμεύθηκαν να καταθέσουν εντός ολίγων ημερών οι νέες διοικήσεις των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, ενόψει και της ανάθεσης της μελέτης για τον προσδιορισμό της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος, που προκήρυξε πρόσφατα
το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Υφυπουργός Υπ.Με.Δι., Σπύρος Βούγιας ζήτησε από τους Δημάρχους της παραλιακής ζώνης τα σχέδιά τους για την προετοιμασία των στάσεων και των χώρων υποδοχής του επιβατικού κοινού, ώστε έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και εν συνεχεία την επιλογή των ιδιωτών που θα υλοποιήσουν την πρόταση, να μην υπάρξουν προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεις.
«Η εμπειρία της καθυστέρησης του παρελθόντος, με τα μεγάλα σχέδια των πολλών στάσεων, μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος, ώστε αυτή τη φορά η πρόταση να προωθηθεί σε μία πιο άμεση και ρεαλιστική βάση. Αυτό προβλέπει σε πρώτη φάση τη σύνδεση του κέντρου της Θεσσαλονίκης με την Καλαμαριά και το Θερμαϊκό και στη συνέχεια είμαι βέβαιος πως θα χρειαστούν και ενδιάμεσες στάσεις (π.χ. αεροδρόμιο, Καλοχώρι κ.λπ.)», ανέφερε ο κ.Βούγιας.

Η θέση του Γιάννη Μπουτάρη
«Προ ημερών προκηρύχθηκε η μελέτη, περιμένουμε έπειτα το ενδιαφέρον των ιδιωτών και πιστεύω πως αυτή τη φορά θα εκφραστεί με μεγάλη ένταση. Δεν θα επιδοτείται, δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για υποδομές, θέλουμε να κάνουμε το σχέδιο ρεαλιστικό, απλό και πιστεύω πως θα είναι και βιώσιμο οικονομικά», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Όπως διευκρίνισε, μέρος των αναγκαίων υποδομών για τις στάσεις είναι ήδη διαμορφωμένο, με τους προβλήτες σε Περαία και Θεσσαλονίκη (1οςπροβλήτας στο λιμάνι), ενώ και η Καλαμαριά διαθέτει μαρίνα.
Την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του εγχειρήματος εξέφρασε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Η πρόταση είναι απόλυτα ρεαλιστική, διότι θα εξυπηρετεί μεγάλους όγκους μετακινούμενων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο διαδημοτικό και ουσιαστικά είναι και μία πρόταση, θέματα τέτοιου τύπου στο πολεοδομικό συγκρότημα να τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί», είπε.
«Η Καλαμαριά θέλει να συμμετέχει στη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, θα συζητήσουμε με τις υπηρεσίες μας και σε μία εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής επισήμανε πως «πρόκειται για μία ρεαλιστική πρόταση που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής μας που σήμερα ταλαιπωρούνται».