Διαφωνεί ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, εκλεγμένος με τη στήριξη των Οικολόγων στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την πρόθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να "κόψει" τα οικονομικά βοηθήματα προς άπορους δημότες και να δίνει το αντίστοιχο ποσό στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, για να το διαχειρίζεται ανάλογα. Ο κ. Μάτης, που είχε στηρίξει
στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων εκλογών τον Γιάννη Μπουτάρη κι ο τελευταίος τον είχε ευχαριστήσει δημόσια, δηλώνει με επιστολή του πως περιμένει άλλου είδους κοινωνική πολιτική.
Ο κ. Μάτης υπενθυμίζει ότι  «το 2010 ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, διέθεσε σε άπορους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα περίπου 100.000 ευρώ» και αντιδρά στη δήλωση του κ. Μπουτάρη («η ελεημοσύνη αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της εκκλησίας») με δυο ερωτήματα:
1. Ποια είναι στη φιλοσοφία της νέας διοίκησης η διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική πολιτική και την ελεημοσύνη; 
2. Προτίθεται η νέα διοίκηση να εισηγηθεί προϋπολογισμό στον οποίο τα συγκεκριμένα κονδύλια της κοινωνικής πολιτικής θα προσφέρονται προς διαχείριση στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης;
Ο υποψήφιος και -πλέον- δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων υπενθυμίζει ότι «παρουσιάζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα της για την κοινωνική πολιτική, την 1η Νοεμβρίου 2010, η Πρωτοβουλία είχε πει ότι "ως διοίκηση του Δήμου, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας των ευπαθών ομάδων με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων"» κι εκφράζει την ελπίδα ότι η αναφορά του δημάρχου «να μην είναι το πρώτο από αυτά τα μέτρα». Αφήνει, δε, ανοικτούς λογαριασμούς, αφού λέει ότι θα επανέλθει «εάν και εφόσον υπάρξει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό» του δήμου.