Σε σχέδιο συμφωνίας για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία προβλέπει την τροποποίηση ενός μόνον άρθρου της Συνθήκης της Λισαβώνας, αφορά μόνο τις χώρες της ευρωζώνης και θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2013, ώστε ο μηχανισμός να λειτουργήσει από τον Ιούνιο του 2013.

Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, οι 27 συμφώνησαν να προστεθεί στη Συνθήκη της Λισαβώνας διάταξη που ορίζει ότι οι χώρες-μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ, "μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ευζώνης". Στο μηχανισμό προβλέπεται ότι θα μετέχει και το ΔΝΤ.
Στο κείμενο προστίθεται και η φράση ότι "η χορήγηση οποιασδήποτε απαιτούμενης χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού, θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους".
Επί της συμφωνίας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εν συνεχεία - το αργότερο μέχρι τον προσεχή τον Μάρτιο - το Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει την απόφαση.
Επειδή η συμφωνία αποτελεί τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβώνας, πρέπει να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Ο κ. Rompuy τόνισε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα πρότυπα του ΔΝΤ και τις διεθνείς πρακτικές. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά περίπτωση και η συμμετοχή του ι δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για στήριξη στο πλαίσιο του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας.