ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Ο κ. Αρζιμανόγλου (αριστερά) με
τον (παραιτημένο) πρόεδρο της Ζώνης
Β. Παπαγεωργόπουλο (κέντρο).
Στον αέρα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.! Εν μέσω καταγγελιών, για αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης, ο διευθύνων σύμβουλος Ιορδάνης Αρζιμανόγλου παραιτήθηκε, σήμερα! Βλέπει ότι δεν γίνεται το παραμικρό, παρά το ότι , τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο -κυρίως- η κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε υποσχεθεί πως θα προωθήσει την καινοτομία στη χώρα... Πάει κι αυτή η προσπάθεια ανάπτυξης, για τη Θεσσαλονίκη...

Σε επιστολή του, ο κ. Αρζιμανόγλου θυμίζει ότι επέστρεψε στην Ελλάδα, από τη Δανία, το 2007, για να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.(φορέα διαχείρισης του πρωτοπόρου εγχειρήματος της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης). "Με αυτό τον τρόπο πίστευα ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω στην προσπάθεια ανάπτυξης της Ελληνικής «Νέας Οικονομίας» αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου από τη Νέα Υόρκη και τη Δανία", λέει. Όμως...
"Μετά από 3,5 χρόνια, 2 κυβερνήσεις, 6 επιβλέποντες Υπουργούς, σειρά Γενικών και Ειδικών Γραμματέων καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η Ζ.ΚΑΙ.Θ. δεν αποτελεί πραγματική προτεραιότητα για καμία κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα. Και αυτό, διότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας, οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στα κρίσιμα θέματα της παραχώρησης δημόσιας γης, των κινήτρων, των κριτηρίων, της περικοπής της χρηματοδότησης της A.Z.K. A.E. στο μισό του ποσού της χρηματοδότησης του 2009 και της πρόσφατης συνειδητής υποβάθμισης του θεσμικού ρόλου του Διευθύνοντος Συμβούλου (περιορισμός αρμοδιοτήτων) από το Δ.Σ. της εταιρείας κ.α., ακυρώνουν στην πράξη, κατά τη γνώμη μου, την αναγκαιότητα ύπαρξης της Α.Ζ.Κ. Α.Ε., με αρνητικές συνέπειες για το ήδη εκτελεσθέν έργο αυτής". 
Όπως επισημαίνει ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος, ο λόγος ύπαρξής του στην εταιρία εκλείπει, καθώς "η σημερινή πραγματικότητα του ιδιαίτερα αποδυναμωμένου θεσμικού πλαισίου της Ζ.ΚΑΙ.Θ. δεν έχει καμία σχέση με τις δυνατότητες που υπήρχαν όταν ανέλαβα τη θέση μου πριν από 3,5 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλα την παραίτηση μου στους αρμόδιους Υπουργούς".
Ο κ. Αρζιμανόγλου υποστηρίζει ότι "δεν έχει ωριμάσει ακόμη η κατάσταση στην Ελλάδα για να μπορέσει μια αναπτυξιακή εταιρεία σαν την Α.Ζ.Κ. Α.Ε. να επιτελέσει το έργο της με επιστημονικά/τεχνοκρατικά κριτήρια χωρίς να υπόκειται σε σημαντικές καθυστερήσεις εγκρίσεων λόγω αλλαγών κυβερνήσεων ή εποπτευόντων Υπουργών, και κυρίως χωρίς επιβλαβείς για το συμφέρον της εταιρείας πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις".
Και καταλήγει με μία καταγγελία το περιεχόμενο της οποίας φαίνεται πως σε αυτόν τον τόπο το γνωρίζουμε όλοι, εκτός από τους Έλληνες πολιτικούς:
"Όσο στη χώρα αυτή οι αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικούς που περιστοιχίζονται από αμφιβόλου εμπειρίας και εξειδίκευσης συμβούλους και λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα διοίκησης με τόσες στρεβλώσεις που μπορεί να ακυρώσει και την πλέον καλά στοιχειοθετημένη αναπτυξιακή παρέμβαση, δεν υπάρχει χώρος για πραγματική ανάπτυξη"...

Τι είναι η Ζώνη Καινοτομίας

Για να καταλάβουμε όλοι τι εστί Ζώνη Καινοτομίας, αρκεί να πούμε τα εξής: Τον τελευταίο χρόνο έγιναν σημαντικές ενέργειες, προκειμένου να προωθηθεί και να προσελκυστεί το ενδιαφέρον ξένων καινοτόμων εταιριών στη ζώνη. Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόσφατα εκπρόσωποι της Mπόινγκ επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη μετά από δική του πρόσκληση και ήρθαν σε επαφή με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.
Επίσης, η ΑΖΚ επιδιώκει να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Ζώνη Καινοτομίας Cyberport του Χονγκ Κονγκ με στόχο να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων. Τόνισε ότι η Ζώνη του Χονγκ Κονγκ είναι ένας οργανισμός 2 δισ. δολαρίων που ανήκει στην περιφερειακή κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.
Όλα αυτά, είναι, πλέον, στον αέρα...