ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιηθεί για την πρόληψη επιθέσεων σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα ή τρένα, ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη επίθεση κατά ενός αεροσκάφους αμερικανικών αερογραμμών. Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.
«Η κατάσταση είναι συνολικά καλύτερη απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο, κυρίως στον αεροπορικό τομέα. Αλλά προσπαθούμε επίσης να μας απασχολούν κι άλλοι τομείς», δήλωσε η Ναπολιτάνο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την επομένη της πρώτης επετείου της απόπειρας ενός νεαρού Νιγηριανού να ανατινάξει αεροσκάφος αμερικανικών αερογραμμών.
«Εξετάζουμε τους στόχους» στους οποίους μπορούν να σκοτωθούν εύκολα πολλοί άμαχοι, όπως «τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, με τα οποία εργαστήκαμε μάλιστα φέτος για την εκπαίδευση των υπαλλήλων τους», εξήγησε. «Εξετάζουμε ποιους άλλους τρόπους σκέφτονται για να κάνουν μια επίθεση, καθώς το καθήκον μας δεν περιορίζεται στην αντίδραση, αλλά αφορά και την πρόληψη αυτού που μπορεί να συμβεί», σημείωσε.
«Ως εκ τούτου ενισχύσαμε τα μέτρα ασφαλείας μας στις σιδηροδρομικές μεταφορές», όπως τα τρένα και τα μετρό, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων «στο Λονδίνο ή τη Μαδρίτη», μολονότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή», παραδέχτηκε.