Πήραμε και δημοσιεύουμε την εξής καταγγελία:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πρόσφατα η γραμματέας του προέδρου της παράταξης (ΣΣ. εννοεί τη ΔΗΚΙΟ) ενημέρωσε 4 συναδέλφους μου (2 ήδη εκλεγμένους στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων και 2 που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές) ότι η Παράταξη αποφάσισε ομόφωνα να μην τους δεχτεί ως υποψηφίους της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΗΚΙΟ) καθότι τέθηκε εκ μέρους τους ζήτημα μη συμμετοχής στις εκλογές κάποιου άλλου υποψηφίου. Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε
την Τρίτη 9/11/2010, τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την Παρασκευή 5/11/2010, κατά την οποία συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ πρώτα στα γεγονότα προτού εκφέρω γνώμη.
Την Πέμπτη, 4/11/2010, παρουσία της κας Φρ. Καραγιάννη και του κ. Κ. Κόλλια, συζήτησα με τον Πρόεδρο της παράταξης, κο Πελοπίδα Καλλίρη, το ενδεχόμενο ένας φερόμενος ως υποψήφιος, να μην κατέλθει ως υποψήφιος, αλλά να αντικατασταθεί με άλλον από την «ομάδα» του. Οι λόγοι αφορούν τον τρόπο που ο συγκεκριμένος «μελλοντικός» υποψήφιος πραγματοποιούσε κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, για χρονικό διάστημα άνω των 4 μηνών, ο συγκεκριμένος άνθρωπος απειλούσε τηλεφωνικώς συναδέλφους πως δεν θα τους αφήσει να είναι υποψήφιοι στις εκλογές αν δεν ακολουθήσουν τη δική του «γραμμή». Όσον αφορά το πρόσωπο μου, τόνιζε «πως ο Κάργας δεν θέλει να είναι υποψήφιος γιατί ξέρει πως θα τον κόψουμε». Η αλήθεια είναι πως είχε δίκιο για τον τομέα των απειλών, καθώς με την ανοχή και τη συνενοχή κάποιων αυτές έγιναν πραγματικότητα, αλλά άδικο για τους λόγους που δεν κατέρχομαι υποψήφιος … και οι οποίοι θα γίνουν εμφανείς στη συνέχεια. Προς τιμήν του Προέδρου της παράταξης, η θέση του ήταν πως δεν δέχεται αποκλεισμούς εκ μέρους κανενός και για κανέναν. Ρωτώ λοιπόν:
1. Αφού ο Πρόεδρος της παράταξης δεν δέχεται αποκλεισμούς, πως δέχτηκε να αποκλειστούν 2 ήδη εκλεγμένα μέλη της παράταξης και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι 2 νέοι, οι οποίοι πρόσφατα διατέλεσαν υπεύθυνοι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Οικονομικό του ΕΚΠΑ; Το επιχείρημα πως αυτοί ζήτησαν τον αποκλεισμό κάποιου άλλου δεν μπορεί να σταθεί, αφενός γιατί δεν είχε συζητήσει μαζί τους, αφετέρου γιατί αν ήταν έτσι, θα είχε αποκλειστεί από υποψήφιος και αυτός που έθεσε ζήτημα αποκλεισμού των εν λόγω συναδέλφων.
2. Αποτελεί, ή όχι, απρέπεια της παράταξης να μην επικοινωνεί κάποιο μέλος της διοίκησης για να ενημερώσει τους συναδέλφους, αλλά να βάζει μία εργαζόμενη κοπέλα να αναλάβει το καθήκον αυτό; Απρέπεια προς τους συναδέλφους, οι οποίοι θυσίασαν χρόνο από την προσωπική τους ζωή και χρήματα από τις προσωπικές τους οικονομίες για να επικοινωνήσουν με δεκάδες κόσμου για να τους ανανεώσουν ή να τους εγγράψουν στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το γεγονός πως στη ζωή τους δεν είχαν όλοι την «τύχη» να διατελέσουν σύμβουλοι υπουργών με παχυλές αμοιβές, ούτε «νταβατζήδες» σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά για να βγάζουν χρήματα από μπουκάλια … και τους αποκαλώ «νταβατζήδες» γιατί δεν ασκούν ανοιχτά αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά φροντίζουν να εισπράττουν κέρδη από εργασία άλλων.
3. Τι εννοούσε η κοπέλα πως ήταν ομόφωνη απόφαση της παράταξης; Όλοι εσείς που τόσο καιρό συζητούσαμε στις Συνελεύσεις της Παράταξης και συμμετείχαμε από κοινού σε μία προσπάθεια, αποφασίσατε πως δεν τους επιτρέπετε να συμμετάσχουν στις εκλογές; Η απόφαση αυτή που λήφθηκε από τους 7 που συμμετέχουν στη Κεντρική Διοίκηση (Καλλίρης Πελοπίδας, Γιαννόπουλος Παρασκευάς, Ταγγίρης Κωνσταντίνος, Καραγιάννη Ευφροσύνη, Ρίζος Ευάγγελος, Καλόμοιρος Αλέξανδρος, Κόλλιας Κωνσταντίνος) δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί αν ήταν ομόφωνη, αφού κανείς σας δεν ρωτήθηκε, αλλά δεν μπορεί να διαπιστωθεί καν αν ήταν μεταξύ των 7 ομόφωνη αφού, όπως εμφατικά τονίστηκε, δεν τηρούνται πρακτικά. Οπότε κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει ποιος εισηγήθηκε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια των παιδιών, τι συζήτηση υπήρξε και υπό ποια επιχειρηματολογία λήφθηκε η απόφαση.
4. Κρίθηκε σε οποιαδήποτε περίπτωση το ήθος, η προσφορά, η επαγγελματική απασχόληση, η δυνατότητα και θέληση προσφοράς στην παράταξη και στο επιμελητήριο των συναδέλφων αυτών; Μήπως όλα κρίνονται σε επίπεδο εσωκομματικών ισορροπιών και η πολιτική δύναμη κάποιων εξαντλείται στην φτηνή επίδειξη αντρισμού; Μήπως τελικά, για να είσαι μέλος της παράταξης, πρέπει να είσαι «υποτακτικός» κάποιας ομάδας - κι αν ναι - αυτό ονειρεύεστε να είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο; Ένα μέρος συνάντησης συνδικαλιστών, ανθρώπων που ποτέ δεν εργάστηκαν και ψάχνουν άλλον έναν τίτλο για το βιογραφικό τους ώστε να πείθουν για την «επιστημονική τους επάρκεια» … όσους δεν πείθονται από τη φτωχή τους παρουσία;
Όσοι από εσάς αντιλαμβάνονται μία νοσηρή ατμόσφαιρα δεν πέφτουν έξω. Κομμάτι στη ευθύνη δημιουργίας αυτής της νοσηρής ατμόσφαιρας έχω κι εγώ, αφού για πολλά χρόνια υπηρέτησα μία «γραμμή» η οποία απέκλειε ανθρώπους, έθετε φραγμούς και τιμωρούσε όσους δεν υποτάσσονταν στη θέλησή της. Την ευθύνη μου αυτήν την αναλαμβάνω στο ακέραιο και δεν συνέταξα την επιστολή αυτή λόγω του ότι τούτη τη φορά θίγονται τα προσωπικά μου συμφέροντα.
Αυτή η επιστολή γράφεται γιατί τα νοσηρά αυτά μυαλά, που σκηνοθετούν κρίσεις, εκβιάζουν ανθρώπους, απειλούν καθαρές συνειδήσεις και συμπεριφέρονται ως μοναδικοί κάτοχοι και ιδιοκτήτες μίας ολόκληρης παράταξης, αδυνατούν από «επαγγελματική» προσήλωση να θέσουν τέλος στην προσπάθεια δυσφήμησης όσων δεν υποτάσσονται. Τόλμησαν να βγαίνουν και να δηλώνουν πως ο αποκλεισμός των ανθρώπων αυτών έγινε σκόπιμα τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς θα δημιουργούσαν νέα παράταξη στο επιμελητήριο και πως την Κυριακή 12/12/2010 τα παιδιά αυτά δεν θα ψήφιζαν ΔΗΚΙΟ.
Είναι σίγουρο πως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν μπορούν να δεχτούν πως υπάρχει μία διαφορετική από αυτούς πάστα ανθρώπων που έχει μάθει να σέβεται τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκει και ο οποίος πλήρωσε τις συνδρομές και τις εγγραφές των μελών του επιμελητηρίου, σε αντίθεση με αυτά που τα «λαμόγια» σπεύδουν ψευδώς να δηλώσουν δεξιά και αριστερά πως από την τσέπη τους κάνουν τις ανανεώσεις με μοναδικό κίνητρο να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει το σαρκίο τους. Οι ίδιοι άνθρωποι εξάλλου πρόσφατα προσπάθησαν να πείσουν κόσμο να ψηφίσει άκυρο στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, για να κοντύνουν τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ … μήπως και έτσι κατορθώσουν να ψηλώσουν το μικρό προσωπικό και ηθικό τους ανάστημα.
Η παράταξη έχει πάρει έναν ολισθηρό δρόμο μετατρέποντας το επιμελητήριο από ένωση οικονομολόγων σε μαγαζί συγκεκριμένων συμφερόντων. Άνθρωποι που χτίζουν τη ζωή τους πάνω στην οικονομική εκμετάλλευση και την συστηματική εξαπάτηση συνανθρώπων τους είναι το μέλλον της παράταξης … αφού οι «γραμμές» επιλέγουν τους «υποτακτικούς» και όχι τους άξιους. Στην τάση αυτή η παράταξη δεν αντέδρασε και ενδεχομένως ούτε να αντιδράσει, αλλά ελπίζω με την επιστολή αυτή να προφυλάξω στο μέλλον, όποιον τολμήσει να σταθεί απέναντι σε αυτούς που πάντα αντιμετώπιζαν την κεντροδεξιά ως «εξοπλισμό» αναρρίχησης στην εξουσία και όχι ως ιδεολογία ενός αγώνα ουσίας.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε πολλούς από τους πραγματικά άξιους συναδέλφους που κατεβαίνουν υποψήφιοι και προτρέπω όλους όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές να επιλέξουν προσεκτικά ποιους ψηφίζουν. Ας αγνοήσουν τα «ατσαλάκωτα» παιδιά με τα λαμπερά χαμόγελα που σπεύδουν να δώσουν διπλωμένο ψηφοδέλτιο με τη «γραμμή τους» … και ας επιλέξουν ανθρώπους που κερδίζουν, με την αξία και τον ιδρώτα τους, τη ζωή τους.
Με όσους από εσάς γνωριζόμαστε προσωπικά ήδη γνωρίζετε αν τα ανωτέρω γραφόμενα είναι αλήθειες ή όχι … όσοι δεν γνωρίζετε σύντομα θα καταλάβετε τι συμβαίνει. Για αυτούς που επιμένουν στις θεωρίες συνομωσίας να τους προλάβω τονίζοντας πως η επιστολή αυτή αποτελεί προϊόν ατομικών σκέψεων, ώστε να μην αναζητούν άδικα φαντάσματα, αντίπαλες ομάδες και εχθρούς. Η προσωπική μου απόφαση να μείνω στο πλευρό αυτών που υπηρετούν με ήθος την αλήθεια και όχι στο πλευρό των τυχών νικητών είναι αμετάκλητη. Πιστεύω ακράδαντα πως οι αποκλεισμοί αυτοί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα πιστεύω και τη φιλοσοφία που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προσπαθεί να φέρει στο κόμμα και αποτελούν «προσωπικές τακτικές» παραταξιακών στελεχών.

Αντώνης Κάργας
Οικονομολόγος, απερχόμενο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων