ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΤΥΟ IRU ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑ WI FI ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ -
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΗ-ΒΟΥΓΙΑ


Κι άλλα δρομολόγια του ΟΑΣΘ θα συνδέσουν το ΑΠΘ με τις δύο άκρες της Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα μελετηθεί η αλλαγή της πελατειακής σχέσης του ΟΤΕ με το Πανεπιστήμιο (που είναι κι από τους καλύτερους πελάτες) ώστε να πληρώνει λιγότερα, ενώ θα δημιουργηθεί δίκτυο IRU, που θα συνδέει το ΑΠΘ με άλλες εγκαταστάσεις του, μέσω των σηράγγων του μετρό. Αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση των πρυτανικών αρχών με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρο Βούγια, σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010, στην Πρυτανεία.
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, αφού χαρακτήρισε συνάδελφο και φίλο τον υφυπουργό, με τον οποίο συνδέεται με μακρά φιλία και κοινούς αγώνες για την παιδεία και την κοινωνία, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, πως ζήτησε από τον κ. Βούγια «να παρέμβει στην Κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθεί η αντίθεση η οποία τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημίων, με αφορμή τις προτάσεις του Υπουργείου για της αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Του ζητώ, λοιπόν, να θυμίσει στον Πρόεδρο και τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πνευματικός κόσμος της χώρας, τα ελληνικά πανεπιστήμια, υπήρξαν πάντοτε αρωγοί και συμπαραστάτες, στις δύσκολες στιγμές. Σήμερα, στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, η επένδυση στην παιδεία προβάλλει ως ο ασφαλέστερος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή ύφεση και να οδηγηθούμε και πάλι στην ανάπτυξη και την ευημερία. Η Πολιτεία, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, πρέπει να εμπιστευθεί περισσότερο τα πανεπιστήμια και τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση, πρώτον, να εξαιρεθεί η παιδεία από την πολιτική της λιτότητας και, δεύτερο, να ακούσει η Κυβέρνηση, χωρίς προκαταλήψεις τη φωνή των πανεπιστημίων που με τις προτάσεις τους, ζητούν έναν άλλον δρόμο για τη μεταρρύθμιση, αυτόν του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα Δικτύων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής που αφορούν στο Α.Π.Θ.
Αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστικής σύνδεσης του Α.Π.Θ., μέσω του Ο.Α.Σ.Θ., με την ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκης καθώς και με αποκεντρωμένες μονάδες του Ιδρύματος.
Συζητήθηκε η επαναδιαπραγμάτευση των τηλεπικοινωνιακών τελών του Α.Π.Θ. με τον ΟΤΕ. Το Α.Π.Θ. είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΤΕ και λειτουργεί στη βάση χρονοχρέωσης αστικών και υπεραστικών μονάδων. Οι Πρυτανικές Αρχές ζήτησαν τη διαμόρφωση ειδικού τιμολογίου που θα οδηγεί σε πάγιες χρεώσεις, αναλογικά με τον αριθμό και τον τύπο των γραμμών, ώστε να είναι γνωστό εκ των προτέρων το ετήσιο τηλεπικοινωνιακό κόστος για το ΑΠΘ.
Αποφασίστηκε η διέλευση (IRU) γραμμών επικοινωνίας από το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το Α.Π.Θ. διαθέτει απομακρυσμένες μονάδες εκτός της Πανεπιστημιούπολης. Αρκετές από αυτές βρίσκονται πλησίον της διαδρομής του Μετρό που ήδη υλοποιείται. Οι Πρυτανικές Αρχές ζήτησαν να παραχωρηθούν δικαιώματα διέλευσης (Indefeasible right of use - IRU) διάρκειας 25 ετών για ένα σύστημα καλωδίων οπτικών ινών που θα διέρχεται μέσα από τις σήραγγες του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και θα συνδέει την πανεπιστημιούπολη με αρχικά 14, και στη 2η φάση του Μετρό, συνολικά 20 εξωκείμενες μονάδες του ιδρύματος
Προτάθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές η επιλογή του Α.Π.Θ. ως προνομιακού εταίρου για ανάπτυξη και αξιολόγηση πιλοτικών εφαρμογών λογισμικού. Το Α.Π.Θ. δραστηριοποιείται ενεργά στα θέματα ανοιχτής πρόσβασης, ηλεκτρονικής υποστήριξης και ανάπτυξης/προσαρμογής λογισμικού για αντικείμενα ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών που αφορούν σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Α.Π.Θ. διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί α) να εγκαταστήσει και να αξιολογήσει καινοτόμες πιλοτικές εφαρμογές ψηφιακής διακυβέρνησης και β) να αναλάβει εξ αρχής τη σχεδίαση, ανάπτυξη, αξιολόγηση νέων εφαρμογών ανοικτού λογισμικού.
Συζητήθηκε η υποστήριξη και η χρηματοδότηση των ιδρυματικών προτάσεων του Α.Π.Θ. στο ΕΣΠΑ (ψηφιακή σύγκλιση, κλπ). Αποφασίστηκε η χρήση WiFi για όλους τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.