Τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του για το προωθούμενο νομοσχέδιο «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή» κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της ...
δημόσιας διαβούλευσης για το νέο επενδυτικό νόμο.
Η διοίκηση του ΣΕΒΕ στην επιστολή της αναφέρει ότι πρωτίστως κρίνεται σκόπιμη η άμεση αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου, καθώς μέχρι και σήμερα υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι 29.01.10. Επομένως, η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό προκειμένου να προχωρήσουμε στο νέο νόμο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη εκκρεμούν 35 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενίσχυση της καινοτομίας και ανάδειξή της σε συνιστώσα-κλειδί για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Αναφορικά με το σχέδιο του νέου επενδυτικού νόμου, ο ΣΕΒΕ αν και αναγνωρίζει τα θετικά του στοιχεία, καταθέτει ως βασικότερη παρατήρηση την απουσία της εξωστρέφειας από τους σκοπούς του νόμου καθώς και τον αποκλεισμό των επενδυτικών σχεδίων που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που είχε τεθεί σε διαβούλευση λίγους μήνες πριν. Ο αποκλεισμός αυτός είναι ανακόλουθος με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της εξωστρέφειας και μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ως μοχλό ανάπτυξης για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Η διοίκηση του ΣΕΒΕ στην επιστολή της αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι θα περίμενε την υιοθέτηση πιο τολμηρών αλλαγών στον τομέα της εξωστρέφειας και συνολικά στις καινοτομίες που ο νόμος θα εισήγαγε, ανταποκρινόμενος στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως:

i. Ρευστότητα (άμεση δανειοδότηση, εγγυοδοτήσεις)
ii. Μεγαλύτερη κάλυψη άυλων δαπανών (σήματα συμμόρφωσης, πιστοποιήσεις προϊόντων,marketing plans, μελέτες και έρευνες αγοράς, συμβουλευτική υποστήριξη, δράσεις προώθησης-προβολής, κ.α)
iii. Άρση των αντικινήτρων για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (απλούστευση και συντόμευση διαδικασιών, περιφερειακή αποκέντρωση)

Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ ζήτησε να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση και λειτουργία του νέου αναπτυξιακού νόμουκαθώς η καθυστέρηση των σχεδόν 12 μηνών από τη λήξη του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου δημιούργησε από τη μία σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και από την άλλη σημαντικές προσδοκίες για το περιεχόμενό του σε σχέση με τις εκάστοτε αναφορές του Υπουργείου. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι για την εφαρμογή του νόμου των 17 άρθρων απαιτούνται 3 ΠΔ και 29 Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει στο πλαίσιο της διαφανούς και επαρκούς πληροφόρησης να εκδοθούν σχετικά εγχειρίδια τόσο για τους υποψήφιους επενδυτές όσο και για τις υπηρεσίες διαχείρισης της εφαρμογής του νόμου, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη επίσπευσης της όλης διαδικασίας για την προώθηση Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ο ΣΕΒΕ κρίνει αναγκαίο οι υπό έκδοση αποφάσεις να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες, καθώς οι αποφάσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το ύφος της αναπτυξιακής παρέμβασης του νόμου στην ελληνική οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να μην έχουμε ουσιαστικό αναπτυξιακό νόμο πριν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, δεν υπάρχουν στο περιεχόμενο του νόμου (αλλά παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις) οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, βαθμολόγησης, πληρωμών και γενικότερα όλες οι διαδικασίες διαχείρισης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και την ελκυστικότητα του νόμου και για τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων.
Ο ΣΕΒΕ στην επιστολή του, τονίζει ότι η επιτυχής εφαρμογή του νόμου απαιτεί σύνδεση με τις διαδικασίες fast track για τις μεγάλες επενδύσεις αλλά και για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα νομοθετήματα για υπηρεσίες μίας στάσης, αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, ίδρυση και λειτουργία βιοτεχνικών πάρκων πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Επίσης πρέπει να δίνεται άμεση προτεραιότητα από τις υπηρεσίες της Πολιτείας για την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αδειών στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον Αναπτυξιακό Νόμο. Τέλος, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι πρέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να συμβάλλει θετικά στην κατεύθυνση στήριξης του νέου νόμου δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις επ’ ωφελεία των επιχειρήσεων για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής του μέσω τραπεζικού δανεισμού αλλά και μέσω της εκχώρησης της απόφασης ένταξης. 

(Πατήστε εδώ για την επιστολή και τις προτάσεις του ΣΕΒΕ προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο)