Αφόρητη η κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά. Στην περιοχή Δελφών, μια ολόκληρη αλάνα, την οποία χρησιμοποιούσαν οι περίοικοι για να παρκάρουν, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο! Παρόμοια η ...κατάσταση παντού (αλλά και στους άλλους δήμους).
Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν μπει στα χαρακώματα. «Κάποιοι θέλουν για λόγους αντιπολιτευτικούς την Θεσσαλονίκη βρώμικη», δήλωνε, χθες, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Μάλιστα, θεώρησε την κυβέρνηση αποκλειστική υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί. «Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πόλη μας επί 11,5 χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας. Πώς λοιπόν ξαφνικά τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και εν όψει της αλλαγής της Διοίκησης σε λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη γέμισε σκουπίδια;», αναρωτήθηκε. 
Όσο για τις βλάβες στα απορριμματοφόρα, υποστηρίζει ότι φταίει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή η Κυβέρνηση, ακύρωσε την απόφαση αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης και μόνον αυτού, με αποτέλεσμα τον παροπλισμό κάθε μέρα και νέων απορριμματοφόρων του δήμου μας και εν τέλει την αδυναμία σωστής αποκομιδής των απορριμμάτων των συνδημοτών μας. Για κανένα άλλο δήμο δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση», είπε. 
Ξαναθύμισε πως ο δήμος προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152, δικαιώθηκε και περιμένει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εγκρίνει τη δαπάνη για τα ανταλλακτικά, που προμηθεύτηκαν με διαγωνισμό.

Η στάση Μπουτάρη
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ως προτεραιότητά του το να καθαρίσει η πόλη με κάθε τρόπο, «είτε με τη συνδρομή βοήθειας από γειτονικούς δήμους, είτε με την ενοικίαση μηχανημάτων από ιδιωτικές εταιρείες».  Διευκρίνισε πως «υπάρχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα τα οποία μπορούμε να νοικιάζουμε και να στελεχώνονται με υπαλλήλους του δήμου. Οι υπάλληλοι δεν χάνουν κάτι. Νοικιάζουμε εργαλεία. Δεν αναθέτουμε σε ιδιώτη την αποκομιδή των σκουπιδιών». 

"Χοντρές" αντιδράσεις
Η Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη του ΚΚΕ στο δήμο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Σωτ. Ζαργιανόπουλο, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η καθαριότητα "είναι χρυσοφόρος τομέας για τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και κέρδη για τους εργολάβους". Κάλεσε δε τους εργαζόμενους στο δήμο Θεσσαλονίκης "να αντιταχθούν αποφασιστικά" και τη διοίκηση του δήμου "να ζητήσει άμεση κρατική επιχορήγηση για την αγορά απορριμματοφόρων και την επιδιόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού". 
Ο δημοτικός σύμβουλος στο νέο δημοτικό συμβούλιο και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν έχει τεχνικές αλλά πολιτικές λύσεις, δηλαδή μείωση της παραγωγής, επανάχρηση και ανακύκλωση. Αν δεν γίνουν αυτά, το πρόβλημα θα επανέρχεται με διαφορετικούς τρόπους. Τη μία θα φταίει η απεργία των φορτηγών, την άλλη η απόφαση της Περιφέρειας, την τρίτη η δολιοφθορά και την τέταρτη κάτι άλλο».