Τις παρατηρήσεις του στο σχέδιο του Αναπτυξιακού νόμου κατέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, επισημαίνοντας πως ο νέος νόμος απευθύνεται μόλις στο… 15% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας!
Το Επιμελητήριο, εξηγεί ότι η προϋπόθεση να αναβαθμιστούν σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων οι μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών, προκειμένου να ενταχθούν στο νόμο, στην πράξη είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς λόγους, κυρίως κατασκευαστικούς, πολεοδομικούς και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Εκτιμά, επίσης, ότι η προβλεπόμενη μείωση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων για έναν τομέα κυρίως εντάσεως κεφαλαίου, όπως ο ξενοδοχειακός, θα οδηγήσει σε στασιμότητα τις επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Η φορολογική απαλλαγή των κερδών με την εξαετή ισχύ, σημειώνει, δεν θα έχει μεγάλη εφαρμογή στα ξενοδοχεία.
Το Επιμελητήριο ζητά να μειωθεί στα 6 έτη η υποχρεωτική πάροδος των 8 ετών για την εκ νέου υποβολή πρότασης ενίσχυσης μιας επένδυσης και να διατηρηθούν τα οριζόντια ποσοστά ενίσχυσης σχεδίων εκσυγχρονισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα υποβοήθησης των περιοχών που υστερούν τουριστικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το ίδιο, για παράδειγμα, μία επένδυση στη Ρόδο με μία στην Κάσο μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στην ίδια περιφέρεια. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται κάθε 2 χρόνια και προσδιορίζει περιοχές υψηλής ξενοδοχειακής πυκνότητας, όπου αναστέλλονται ή περιορίζονται τα ποσοστά ενίσχυσης επενδύσεων για ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχείων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να επιδοτηθούν μονάδες 4 και 5 αστέρων στην Αττική με ποσοστά έως 25% και στη Θεσσαλονίκη έως 40%.