O Don Van Vliet
Μεγάλη συγκίνηση, σε καλλιτέχνες της ροκ, τόσο σύγχρονους, όπως οι Μπεκ, Φραντς Φέρντιναρντ, ή οι Ζούτονς, αλλά και σε παλαιότερους, όπως ο Τομ Γουέιτς, προκάλεσε ο θάνατος, στα 69 του χρόνια, του αμερικανού ρόκερ Ντον Βαν Βλιτ, ή αλλοιώς «Κάπτεν Μπίφχαρτ». Ήταν ένας από τους θρύλους της αμερικανικής ροκ, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή έπειτα από μακρά μάχη με τη σκλήρωση κατά πλάκας. Θυμηθείτε, εδώ, ένα από τα τραγούδια του:



Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Michael Werner Art Gallery, στην οποία εξέθετε τις δημιουργίες του τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποχωρήσει από τον πεντάγραμμο.
«Ήταν από αυτούς που πάντοτε προχωρούν μπροστά και δείχνουν στους υπόλοιπους τον δρόμο. Ήταν ένας απαιτητικός μουσικός, ένας υπερβατικός συνθέτης. Ζωγράφιζε στον αέρα μ’ ένα πύρινο σκήπτρο, περιέγραφε το απερίγραπτο. Ήταν το άλφα και το ωμέγα», δήλωσε από το Λος Άντζελες ο Τομ Γουέιτς.
Στην ιστοσελίδα του στο Twitter, ο ’λεξ Καπράνος τραγουδιστής του σκωτσέζικου συγκροτήματος Φραντς Φέρντιναρντς γράφει: «Ω, όχι. Κοιμήσου εν ειρήνη Ντον Βαν Βλιτ, άλλως Κάπτεν Μπίφχαρτ». «Θα λείψεις σε όλους τους θαυμαστές σου σε όλον τον κόσμο», γράφει με τη σειρά του ο τραγουδιστής των Ζούτονς Ντέιβ Μακ Κέιμπ, στην ιστοσελίδα του.
Κυκλοφόρησε 12 στουντιακά άλμπουμ, με γνωστότερο το "Trout Mask Replica" (του 1969). Παραγωγός του ο μεγάλος Φρανκ Ζάπα. Ο δίσκος καταλαμβάνει την 58η θέση των 500 σημαντικώτερων δίσκων, που ανέδειξε το περιοδικό Ρόλινγκ Στόουν.

«Ένας από τους λόγους που σταμάτησα τη μουσική, είναι πως ήταν πολύ δύσκολο να ελέγξεις τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόσουν», είχε εκμυστηρευθεί ο Κάπτεν το 1990 στους Λος Άντζελες Τάιμς.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...