Τη διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη του θεσμού ‘’Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014’’, πρότεινε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας στο νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο περιθώριο συνάντησης για το θέμα της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Ο θεσμός βασίζεται στην Ευρωπαϊκή συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και την ενεργή συμμετοχή των νέων της Ευρώπης, στους οποίους δίδει τη δυνατότητα να αναδείξουν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να προτείνουν λύσεις μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.
Κάθε χρόνο, μια ευρωπαϊκή πόλη έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πρωτοποριακές δράσεις και ενέργειες αναφορικά με τον πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό της. «Είναι ένας θεσμός που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Αρχή να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, τις ΜΚΟ, τους Συλλόγους, τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας, τους επίσημους φορείς της πόλεις (Φεστιβάλ, ΚΘΒΕ, Λιμάνι, Helexpo κ.α.), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης και όλους τους εθελοντές που θα θέλουν να συμμετάσχουν. Είναι μοναδική η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να δείξει τον διαφορετικό, ελπιδοφόρο, εξωστρεφή χαρακτήρα της στοιχεία που η νέα Διοίκηση εκφράζει», σημείωσε ο κ.Βούγιας.
Ο κ.Μπουτάρης υποδέχθηκε θετικά την πρόταση, την οποία δεσμεύθηκε να προωθήσει στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.