Σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2009 ήταν το 2010 ο αριθμός των δασών που κάηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας! Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Τουλίκας, στη διάρκεια σύσκεψης με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού», που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και φέτος παρατηρήθηκε αύξηση (της τάξης του 8,2%) συνολικά στις καμένες εκτάσεις, εντούτοις κάηκε πολύ μικρός αριθμός δασών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τουλίκας, «οι πυρκαγιές που αυξήθηκαν, αφορούν γεωργικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως και βάλτους και καλάμια και όχι δάση».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε καμένες εκτάσεις για το 2010, εντοπίστηκε στο νομό Σερρών όπου κάηκαν τα 50 από τα συνολικά 75,7 στρέμματα δασών σε ολόκληρη της κεντρική Μακεδονία για το 2010.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
από πλημμύρες

Ο κ. Τουλίκας, αναφέρθηκε και στις περιοχές που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες. Συγκεκριμένα, κατέγραψε ως επικίνδυνες τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, του Φοίνικα, του Αγίου Ιωάννη και της Καλαμαριάς όπως και την παράκτια περιοχή Περαίας- Νέων Επιβατών. Προβλήματα πιθανόν να αντιμετωπίσουν επίσης, περιοχές κατά μήκος του ρέματος Τριανδρίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής, όπως και εκτάσεις στο Δενδροπόταμο, το δήμο Μενεμένης, τη γέφυρα των Αγίων Πάντων μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας και κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.
Αντίστοιχα στη Χαλκιδική, το μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμύρες αντιμετωπίζουν τα Νέα Πλάγια, τα Φλογητά, η ακτή Διονυσίου, τα Μουδανιά, ο Άγιος Μάμας, η Ορμύλια, τα Ψακούδια, η Ιερισσός, η Ολυμπιάδα, η Φούρκα και η Καλάνδρα.
Παρούσα στη σύσκεψη ήταν και η γενική γραμματέας της περιφέρειας, Μαρία Λιονή, η οποία σημείωσε ότι με κονδύλια του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η περιφέρεια ολοκλήρωσε την τελευταία διετία δεκάδες έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σύνολο έργων και μελετών που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
«Προφανώς και υπάρχουν κενά, λόγω των πολυετών ελλιπών κονδυλίων για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω πως υπάρχει η πρόθεση να βάλουμε σε προτεραιότητα τις πιο αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες υλοποίησής τους» είπε η κ. Λιονή. Υπενθύμισε επίσης, ότι μέσω του ΕΣΠΑ, διατέθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού Θεσσαλονίκης και άλλα 8 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχα έργα στους άλλους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας.

Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων
Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις και πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια, η κ. Λιονή ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί ο χάρτης αποχιονισμού 2010 - 2011, που εμπεριέχει το φετινό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα τυχόν δημιουργηθούν. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επίβλεψη του αποχιονισμού του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού από το Δερβένι ως τον Προμαχώνα, στο οδικό τμήμα εντός του νομού Σερρών.
Όπως είπε η κ. Λιονή, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί προμήθεια 2.000 τόνων αλατιού, «συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 72 μηχανήματα εκχιονισμού, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 15 της ΔΕΣΕ και 57 μισθωμένα, σταθμευμένα σε κομβικά σημεία των επτά νομών της Περιφέρειας. Παράλληλα, τοποθετούνται σάκοι με ψηφίδα και αλάτι, που έχουν ήδη διανεμηθεί, σε επικίνδυνες θέσεις των δρόμων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους απευθείας από τους οδηγούς και τα αστυνομικά όργανα».