Από το κακό στο χειρότερο. Σε περίπου 1.000 υπολόγισε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχ. Ζορπίδης, τα εμπορικά καταστήματα που έβαλαν λουκέτο μέσα σε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδήγησε περίπου 3.000 υπαλλήλους στην ανεργία. Τις παραπάνω εκτιμήσεις έκανε χθες ο κ. Ζορπίδης ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στο ΕΕΘ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε φόβους ότι το ποσοστό της ανεργίας (που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 16%) ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστεί κατά το 2011. Μάλιστα, ο κ. Ζορπίδης, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και δεν έκρυψε ότι υπάρχουν φήμες ότι το πρώτο δίμηνο του 2011 θα μπουν «λουκέτα» σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Σχετικά με την κίνηση στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ότι είναι μειωμένη κατά 45% έως και 60% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο και πρόσθεσε πως η οικονομική κρίση έχει επιφέρει καθίζηση και στα οργανωμένα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας κατά την περίοδο των εορτών. Για τη βελτίωση της κατάστασης ζήτησε να μην υπάρχουν άλλες μειώσεις και παγώματα μισθών και επιδομάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, να «ανοίξει» το ΕΣΠΑ και να ληφθούν μέτρα για πιο ευέλικτο τραπεζικό σύστημα.

Μαχαίρι στις δαπάνες
από τους καταναλωτές

Την ίδια ώρα έρευνα της εταιρείας «Interview», που έγινε σε δείγμα 401 ατόμων, δείχνει ότι έξι στους δέκα καταναλωτές μειώνουν δραστικά τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες για δώρα προς συγγενείς και φίλους και οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι πέρυσι ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι περικοπές στις δαπάνες δεν επηρεάζουν τα παιδιά, ωστόσο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 24,7% δηλώνει ότι «φέτος ο Άη Βασίλης δεν θα επισκεφθεί το σπίτι μας»...
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μειώνουν τη χρήση πιστωτικών καρτών. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 70,9% (43,5% πέρυσι), οι ερωτηθέντες απαντούν πως φέτος θα χρησιμοποιήσουν λιγότερο την πιστωτική τους σε σύγκριση με πέρυσι. Το 27,3% (33,9% πέρυσι) θα την αξιοποιήσει όσο πέρυσι και μόλις το 1,8% (πέρυσι ήταν 22,6%) περισσότερο.