Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη για τον Ιό του Δυτικού Νείλου ξεκίνησε σε οικισμούς των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Στόχος της είναι να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση του φαινομένου και να καταγράψει πόσο γρήγορη είναι αυτή.
Η μελέτη, την οποία πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και τα ευρήματά της αναμένεται να συμβάλλουν στην στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε 84 δημοτικά διαμερίσματα των δυο νομών, σε τυχαίο δείγμα 700 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, ενώ θα γίνει και αιμοληψία προκειμένου να βρεθεί αν έχουν αντισώματα στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η υπεύθυνη του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά, φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκαν 261 κρούσματα του ιού. Από αυτά, οι 191 άνθρωποι εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, ενώ 34 κατέληξαν.