Πρεμιέρα με πολλά προβλήματα έκανε σήμερα το μέτρο της περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας 2000- 2009. Έως τώρα έχουν ταχυδρομηθεί 420.000 σημειώματα από τα συνολικά 1,4 εκατ., ωστόσο, μέχρι στιγμής, στη Θεσσαλονίκη, ούτε ένας φορολογούμενος δεν έχει παραλάβει το πολυπόθητο σημείωμα. Αντιθέτως, σε άλλες πόλεις, έχουν σταλεί σημειώματα ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, αλλά και σε συνταξιούχους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
Το μέτρο της περαίωσης αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 20 εκατομμύρια, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές της περιόδου 2000- 2009. Σε αυτές περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις με παραβάσεις, ή υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Ο φόρος που θα προκύψει, θα μπορεί να πληρωθεί σε έξι δόσεις, εάν είναι μέχρι 5000 ευρώ, ενώ ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να καταβάλει αρχικά το 20% της οφειλής. Κάθε επόμενη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν το ειδοποιητήριο, μπορούν να το αγνοήσουν, εάν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει, ωστόσο, θα πρέπει να ξέρουν ότι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της εφορίας. Όσοι πάλι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία τους για τη διόρθωση του σημειώματος. Από σήμερα θα πρέπει κανονικά να λειτουργούν τα ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί στις εφορίες για τον σκοπό αυτό.