Αυτό που δεν κατάφεραν μεγαλόσχημα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, το κατάφερε ένας επιχειρηματίας με... σκουλαρίκι και τατουάζ: Πήρε το δήμο Θεσσαλονίκης, από τη Δεξιά. Για να "πέσει το κάστρο", που ήταν γαλάζιο από την εποχή του Σωτήρη Κούβελα, είχαν επιστρατευτεί κατά καιρούς ένας καθηγητής πανεπιστημίου (ο Φατούρος), ένας οδοντίατρος του λαϊκοού ΠΑΣΟΚ (ο Λαζαρίδης), μια νέα και φέρελπις βουλευτής (η Αράπογλου). Είχαν γίνει προσπάθειες να το ρίξουν γνωστά στελέχη (να μη λέμε... ονόματα τώρα). Κι εκείνο έστεκε ακλόνητο. Σήμερα, όμως, έπεσε.

Ο Κώστας Γκιουλέκας, πρώτος στον α γύρο, δεν τα κατάφερε να κάνει διπλή την επιτυχία. Έδωσε τον αγώνα του, όμως δεν κατάφερε να φέρει τον συντηρητικό ψηφοφόρο στην κάλπη. Ο Θεσσαλονικιός αστός κάθισε στον καναπέ κι είδε το θρίλερ, με ποπ κορν, πίτσα, μπίρες και κόκα κόλα, από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ανεξάρτητοι αριστεροί πήγαν και ψήφισαν. Στήριξαν τον Μπουτάρη που, παρά τα επικοινωνιακά του λάθη, είχε την ταυτότητα του "ανεξάρτητου".
Έφθανε, όμως, μόνον αυτό; Όχι βέβαια. Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Φυσικά και ο κόσμος ήθελε μια αλλαγή. Όμως, αλήθεια, πόσοι από αυτούς πήγαν στις κάλπες;
Συν τοις άλλοις, το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τη σοφή κίνηση από νωρίς: Είχε εντάξει στο δήμο Θεσσαλονίκης, την Τριανδρία. Μια Τριανδρία που η Δρίτσα είχε... ιδρώσει για να τον κάνει γαλάζιο. Κι ήταν πολύ εύκολο να γυρίσει. Και γύρισε. Εκτός του ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Τριανδρίας δεν είχαν, πια, λόγους να ψηφίσουν. Είναι τοπικιστές... Εξάλλου, είχαν έναν τέλεια οργανωμένο δήμο και, το τελευταίο που ήθελαν, ήταν η ένταξη σε έναν άλλον.
Εν κατακλείδι, ο Μπουτάρης ήταν αυτό που χρειαζόταν οι λίγοι που ψήφισαν: Άλλη αισθητική, νέα πνοή. Ο Γκιουλέκας έσερνε, σα νέο φάντασμα του Σέξπιρ, βαριές τις αλυσίδες της προηγούμενης διοίκησης. Η οποία θα αφήσει στη Θεσσαλονίκη νέα παραλία, νέο δημαρχείο, κτίρια, πεζοδρόμια, δημοτικό κολυμβητήριο στην Τούμπα, ηλεκτροφωτισμούς και στην τελευταία γειτονιά, αλλά και μια τρύπα στα ταμεία του δήμου. Κι όπως φαίνεται, το σκοτάδι της κάλυψε το φως των ολοκαίνουργιων προβολέων της αναπλασμένης νέας παραλίας...