Ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο, τελευταίας τεχνολογίας προστέθηκε στον «στόλο» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μοναδικό όχημα στη χώρα που κινείται με βιοκαύσιμα, τα οποία προέρχονται από τηγανέλαια. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, των εστιατόρων της πόλης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 1,5 τόνο τηγανέλαιου από εστιατόρια, τον οποίο και διέθεσε στο ΕΚΕΤΑ, ώστε να υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία και να μετατραπεί σε βιοκαύσιμα. «Από τηγανέλαιο φτιάχνεται και το βιοντίζελ, ωστόσο, το δικό μας καύσιμο παράγεται με πιο προχωρημένη τεχνολογία. Είναι υψηλής σταθερότητας, έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη και στηρίζεται 100% σε υπολειμματική βιομάζα» αναφέρει η ερευνήτρια του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεριάννη.
Το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο στοίχισε 135.500 ευρώ και το κόστος του καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος. Θα χρησιμοποιηθεί για την συγκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.