Είχε νεύρο και.. .νεύρα το debate της
Μακεδονίας (φωτό Αρ. Σιάνης
)
Ερωτήσεις για τις υποδομές, τα οικονομικά του Δήμου, το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών και τη στάση των συνδυασμών τους απέναντι στο μνημόνιο δέχτηκαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης στο debate που διοργάνωσε η εφημερίδα Μακεδονία. Οι ερωτήσεις μοιράστηκαν σε τρεις ενότητες ενώ στην τέταρτη ενότητα κάθε υποψήφιος κλήθηκε να υποβάλλει μία ερώτηση σε έναν από τους συνυποψηφίους του. Κι έγινε... ο χαμός!
«Φιλοδοξούμε να δεχθούμε κριτική από τους πολίτες από την 1η Ιανουρίου του 2011 για αυτά που θα γίνουν επί των ημερών μας, εφόσον εκλεγούμε. Μέχρι σήμερα δεν είχα καμία σχέση με το Δήμο». Αυτή ήταν απάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Κώστα Γκιουλέκα σε ερώτηση που του έγινε για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της υπεξαίρεσης από το δημοτικό ταμείο και για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο επικεφαλής της Ομάδας Δημιουργίας τόνισε ότι ο ένοχος, ο οποίος ήταν κορυφαίο στέλεχος συνδικαλιστικής ένωσης του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ρωτήθηκε για την πολιτική του διαδρομή από τον Συνασπισμό, στο ΚΚΕ και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ, μετά στη "Δράση" και τώρα πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Απάντησε πως ό,τι έκανε το έκανε για να προωθήσει το καλό της πόλης. «Εγώ είμαι ο αέρας της αλλαγής, θα φυσάω εκεί που είναι το συμφέρον της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σ. Ζαριανόπουλος, υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΚΕ τόνισε ότι οι εκλογές είναι καθαρά αντιμνημονιακές και ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και στη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσουν το κομμουνιστικό κόμμα ανεξάρτητα αν θα έχει προκριθεί στη δεύτερη Κυριακή. Ο κ. Ζαριανόπουλος εξαπέλυσε επίθεση προς τον υποψήφιο του ΛΑΟΣ, κ. Μάκη Στεργίου, καλώντας τον να καταβάλει τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους στο εκπαιδευτήριο του οποίου είναι ιδιοκτήτης.


Ο κ. Μ. Στεγίου απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που κατείχε στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι είχε αρκετές ενστάσεις για τον τρόπο διοίκησης και ότι είχε ενημερώσει τους αρμόδιους για την παραίτησή του εάν δε δημοσιοπούνταν τα ονόματα εκείνων που καταχράστηκαν, όπως είπε, χρήματα του δημοσίου.

Ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλος Μηταφίδης ρωτήθηκε για τους λόγους της αυτόνομης καθόδου του στις εκλογές κάτι που δε βοηθά στην αλλαγή σελίδας στο Δήμο. Απάντησε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε σύγκλιση ήταν οι δυνάμεις που θα συνεργαστούν να έχουν ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στο μνημόνιο.

Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από πολλούς νέους ανθρώπους είπε ο Στέλιος Παπαθεμελής και έδωσε το στίγμα της πολιτικής της παράταξής του για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση που θα κρατήσει στο δεύτερο γύρο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πρασίνων Χρήστος Μάτης κλήθηκε να απαντήσει εάν είναι ο εκπρόσωπος της διαπαραταξιακής κίνησης. Υπήρχε συμφωνία στις θέσεις μεταξύ παρατάξεων στο διαπαραταξιακό όμως δεν υπήρξε συμφωνία στο πρόσωπο του επικεφαλής. Δεν εκφράζω τις 7 παρατάξεις όμως εκφράζω αυτό που τις ένωσε απάντησε ο κ. Μάτης.

Ο υποστηριζόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ. Ζήσης Κλεισιάρης έδωσε το δικό του στίγμα καθώς τοποθετήθηκε ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην ευρωπαϊκή ένωση και ενάντια στις αλλαγές του Καλλικράτη. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτές οι εκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις βουλευτικές είπε ο κ. Κλεισιάρης για να προσθέσει: «θα είμαστε στο δεύτερο γύρο των αγώνων ενάντια στο μνημόνιο».

Για το τι έγινε στα... παραλειπόμενα του debate, χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια διαφόρων χρηστών στο twitter:

Argos_t Tom
Ο Στεργίου λέει ότι θα είναι στο 2ο γύρο. Χα χα
Το ξεφτέλισε ο Μηταφίδης διπλάσιο χρόνο

asteris
Μπουτάρης: "εγώ είμαι ο άνεμος της αλλαγής" (σε υπαινιγμό ότι πάει οπου φυσάει ο άνεμος). Κατι τέτοια μεσσιανικά να μην έλεγε..
Ζαριανόπουλος (θυμωμένα): "ΟΛΘ, ΕΥΑΘ πωλούνται, ΑΠΘ -ΚΘΒΕ στενάζουν χωρίς χρηματοδότηση"
Στεργίου "οι κλέφτες να επιστρέψουν τα λεφτά ή δε θα τολμάνε να περπατήσουν. Θράσος τα 2 μεγάλα κόμματα να προτείνουν δημάρχους
Μηταφίδης σε ερώτηση για διχόνοια στο διαπαραταξιακό & συμπόρευση "μας ενδιαφέρει ο πρώτος γύρος, δεν πιστεύουμε σε λευκο/ακυρο
Μηταφίδης "δεν θα στειλουμε τους ψηφοφόρους για κάστανα στο 2ο γύρο, όπως έκανε ο Μπουτάρης
Παπαθεμελής "είμαστε αντιμνημονιακοι, η κρίση επηρεάζει διαχείριση εθνικών θεμάτων, ετοιμάζονται [ανθελληνικές] λύσεις έξω"
Ερώτηση απο Χριστοφορίδου σε Ματη για διαπλεκόμενα. Εξιστορει τη στάση Μπουτάρη υπερ ιδιοκτητών & Μανου για Αλλατίνη [σωστος]
Χριστοφορίδου σε Μπουτάρη για δήλωση "αργόσχολοι του Δήμου". Δεν συζητάει για TV100 (έβγαλε ΔΤ ότι δε θα διώξει κανέναν)
Μπουτάρης "οι αργόμισθοι θα φύγουν αλλά δε μπορούμε να διώξουμε εύκολα κόσμο, θα γίνουν μετατάξεις
Μπουτάρης απαντά σε Μηταφίδη περί 4k ψηφοφόρων για κάστανα "η Πρωτοβουλία δεν δίνει εντολές στους ψηφοφόρους της"
Μπουτάρης σε Μάτη "ο Μάνος είναι φίλος μου, πούλησε το Αλλατίνι εδώ & χρόνια, καμία σχέση"
Τέθηκε ζήτημα διαδικασίας απάντησης σε εγκλήσης. Δεν εχει εντελώς άδικο ο Ματης. Αυτές ειναι οι αδυναμίες των "ντιμπέιτ"
Ζαριανόπουλος "αν ήμασταν δημοτική αρχη, θα δημεύαμε οικοπεδα της Εκκλησιας παράνομα για να γίνουν σχολεία"
Ζαριανόπουλος τα χώνει σε Μπουτάρη για πρόταση με τσόντες σε TV100 "αν προσθέσουμε & τα φρουτάκια, σιχαίνομαι το όραμά σας
Απ΄το 2ο γύρο και μετά, το #debatethes έχει ζεσταθεί, και γίνονται ενδιαφέρουσες κόντρες. Bring the popcorn
Στεργίου "με πήρε ο Καρατζαφέρης και μου είπε 'σε στηρίζω γιατί είσαι έντιμος'"
Πλάκας σε Μηταφίδη με ερωτήματα αναγνωστών. Ερώτηση για μετανάστες, φόβο διέλευσης, πρόβλημα στάθμευσης, απονέκρωση του κέντρου
Μηταφίδης "οι μετανάστες αποτελούν τον πλούτο της πόλης, όχι απειλή. Ντροπή η προσφυγομάνα να μη μπορεί να συντηρήσει ξενώνα"
Παπαθεμελής "προβλήματα βιωσιμότητας απασχολούν τους δημότες, να αξιοποιήσουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα της πόλης (λιμάνι)"
Τελευταίος γύρος. Πλήκα για Μάτη, τι άλλαξε & τα σπάσανε οι Ο-Π με το Μπουτάρη; Μάτης ρίχνει καρφί "όπου φυσάει ο άνεμος
Μάτης "η Πρωτοβουλία του 2010 είναι ένας συνασπισμός συμφερόντων με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας στο δήμο"
Κλεισιάρης "κεντρικό πρόβλημα ο Καλλικράτης. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει δήμους σε κλείσιμο, στέλνει τους ψηφοφόρους στην ανεργία
Κλεισιάρης "τα δημοτικά τέλη να καταργηθούνε, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του δήμου" [χειροκρότημα, κι απο μένα]
Κλεισιάρης "η δημοτική τηλεόραση να περάσει σε αυτοδιαχείριση των δημοσιογράφων" [χειροκροτήματα, επίσης & από μένα]
Κλεισιάρης για αντιεργατικές - καπιταλιστικές θέσεις Γκιουλέκα "στηρίζετε την ουσία του μνημονίου, σε τι είστε αντίθετοι;"
Γκιουλέκας (απαντάει εκ μέρους της ΝΔ) "καταψήφισε το μνημόνιο" (αλλά δεν απαντάει συγκεκριμένα). Επικρατεί μπάχαλο για λίγο
Μάτης για Γκιουλέκα "πρόταση για δημοτικά μέσα, δέχεστε την απεξάρτηση του TV100 απ'τη διοίκηση;" "Ισχύει η αρχή πλειοψηφίας"
Παπαθεμελής "Τιμώ το Μπουτάρη. Είναι εθνότητα οι Πόντιοι;" και ερώτηση για Ατατούρκ
Παρέμβαση από ακροατήριο "δεν είναι πράκτορας ο Μπουτάρης να τον ρωτάτε", Μπουτάρης "και που το ξέρετε ότι δεν είμαι πράκτορας;
Μπουτάρης "είναι υβριστικό να λέτε ότι θα γιορτάσω τα γενέθλια του Κεμάλ, μου ανεβάζεις την πίεση" Παπαθεμελής "το παίρνω πίσω"
Αντεγκλήσεις Μπουτάρη με διαμαρτυρόμενους απ'το ακροατήριο. "Μπορούμε να φέρουμε Τούρκους να αφήνουν λεφτά για Ατατούρκ"
Μηταφίδης προς Μπουτάρη "Αναγνωρίζεις την αναγκαιότητα του ΔΝΤ. Υπάρχουν λεφτά ή δημιουργείτε εντυπώσεις;"
Μπουτάρης "Ανάγκη επιβολής τάξης, να σεβόμαστε τους λεωφορειοδρόμους, φρούρηση μπορεί να γίνει με εθελοντισμό"
Μπουτάρης "οι εστιάτορες είναι πελάτες μου, σεβασμός του νόμου για τραπεζοκαθίσματα, να τηρούνται 2m διάκενο στα πεζοδρόμια"
Στεργίου "ερώτηση προς όλους, δεσμεύονται να είναι άμισθοι οι δήμαρχοι;" (φωνάζει) #debatethes Παπαθεμελής "το είπαμε ότι θα το κάνουμε"
Ζαριανόπουλος "πόλη είναι οι κάτοικοί της" (το σύνθημα του Μηταφίδη). Παρεμβάσεις για επανασύνδεση ΔΕΗ. Δεν προλαβαίνει ερώτηση
Χαμός γίνεται, φωνάζουν από κάτω, ο Ζαριανόπουλος φωνάζει για το λιμάνι αλλά (δε) ρωτάει Γκιουλέκα και Μπουτάρη "διαλέξτε"
Μπουτάρης "θα αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού" (ώπα!)
Γκιουλέκας προς Μπουτάρη "απουσιάζατε μονίμως απ'το δημοτικό συμβούλιο" Wow, piledriver (με όρους wrestling)

tpapaso
γαμώτο! χάσαμε τρελό χαβαλέ...

asteris
Γκιουλέκας "κόπτεστε αλλά δεν ψηφίσατε ούτε μία απόφαση του ΔΣ για τραπεζοκαθίσματα. Θέλουμε να κρίνουν τις προτάσεις μας"
Γκιουλέκας προς Μπουτάρη "για μένα δεν αποτελεί πρόταση να μαζέψουμε τις εκδιδόμενες γυναίκες της Θεσ/νίκης σε μιά περιοχή"
Γκιουλέκας για Μπουτάρη "γιατί αρνείστε ότι είστε ο υποψήφιος του μνημονίου;" Μπ "είστε εκτός θέματος"
Τι έπαθε ο Στεργίου ρε παιδιά και φωνάζει;
Κλεισιάρης "όταν γίνονται debates, δεν τα βλέπω με τίποτα. Το σημερινό ήταν ζωντανό αλλά ανούσιο, με θέματα κεντρικά"
Γκιουλέκας "θα'θελα να'ναι παρών ο Παπαγεωργόπουλος για να υπερασπιστεί την κατάσταση που αφήνει"
[Διόρθωση] Μάτης "Γιατί τα λεφτά που δόθηκαν για αποζημιώσεις απ' τα μεγάλα έργα δεν δίνονται στην πόλη;

mafaldaq Anna
Κόπηκε η το livemedia πάνω στον Παπαθεμελή;
Πρόχειρη 1η εκτίμηση για το #debatethes: είτε άφησε αδιάφορους τους Θεσσαλονικείς, είτε δεν επικοινωνήθηκε σωστά