Στα... χασομέρια (που λένε και στο ποδόσφαιρο), άναψε το αποψινό ντιμπέιτ το οποίο οργάνωσε η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV100. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, που έθεσαν οι τέσσερις δημοσιογράφοι στους οκτώ υποψηφίους, όλα κύλησαν ομαλά, εκτός από δυο - τρεις φορές που κάποιοι από τους ομιλητές προσπάθησαν να μιλήσουν πάνω στον άλλον, αλλά και οι ίδιοι σταμάτησαν. Οι κόντρες, όμως, ξέσπασαν στο τέλος!
Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο ότι ενέταξε σε ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεοδνίας, την ανέγερση τριών σχολείων, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης, εξεμάνη. Ο κ. Ψωμιάδης έδινε, δεξιά - αριστερά, στο πάνελ των ομιλητών, περιοδικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να πείσει περί του λόγου το αληθές κι ο κ. Μπόλαρης επέμενε: "Ψεύδεστε. Να μην παραπλανάτε το λαό".
Στην... κουβέντα μπήκαν κι οι υπόλοιποι και για ένα λεπτό το στούντιο πήρε φωτιά. Τελικά, με την παρέμβαση του συντονιστή, το θέμα έληξε εκεί.
Σε 32 ερωτήσεις των 30 δευτερολέπτων κλήθηκαν να απαντήσουν οι 8 υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στο debate. Οι απαντήσεις τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 2 λεπτά βασίστηκαν πάνω σε 4 θεματικές ενότητες, που αφορούσαν τον Καλλικράτη, την ανάπτυξη, την παιδεία-αθλητισμό-πολιτισμό και τα οικονομικά.
Απαντούσαν οι υποψήφιοι Παν. Ψωμιάδης (Δϋναμη Για Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Μ. Μπόλαρης (Κεντρική Μακεδονία Δύναμη Ανάπτυξης), Θ. Κωνσταντινίδης (Λαϊκή Συσπείρωση), Μ. Τρεμόπουλος (Οικολογία Αλληλεγγύη), Τ. Κουράκης (Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα - Μπορούμε Να Τους Σταματήσουμε), Κυρ. Βελόπουλος (Καθαρά Χέρια, Καθαρές Ιδέες, Καθαρές Λύσεις), Ασημίνα Ξηροτύρη (Δημοκρατία - Οικολογία - Σμμετοχή Για Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και Γ. Κούτρας (Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ανταρσία σε Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - Καλλικράτη). Ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι της ΔΕΠΘΕ Δ. Ασπροπούλης, Π. Χανός, Β. Κοντογουλίδης και Γ. Κατσιάνης. Συντόνιζε ο Αντ. Οραήλογλου.

Ο Ψωμιάδης
Με το θέμα της Κορώνειας προσπάθησε να κλείσει την παρουσία του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Όπως είπε, το 2001 η Κορώνεια "δεν είχε ούτε ένα ποτήρι νερό και τώρα έχει νερό". Υπογράμμισε πως στην υπόθεση εμπλέκονται επτά φορείς και μόνον η νομαρχία έκαν έργο. "Το αρμόδιο υπουργείο επαίνεσε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε. Χαρακτήρισε "δικομανή" τον Μ. Τρεμόπουλο και "αδιάβαστο" τον Μ. Μπόλαρη. Είπε πως κάνει αγώνα να μη μαραθεί κάτι που αγαπά, όπως είναι η Μακεδονία. Για άλλη μία φορά υποστήριξε ότι "αφέντης είναι μόνον ο λαός" κι επέμεινε: "Δε σύρθηκα πίσω από κανέναν αρχηγό".

Ο Μπόλαρης
Ο πρώην υφυπουργός (του ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισε πως μετά από 180 χρόνια (από την ίδρυση του ελληνικού κράτους) έχουμε τέτοια αποκέντρωση εξουσίας, μέσω του Καλλικράτη, εν μέσω Κρίσης. "Είναι πλεονέκτημα αυτό", υποστήριξε κι είπε ότι "μπορούμε να πάρουμε τις 300 αρμοδιότητες που μας δίνονται και τους πόρους για να απαντήσουμε στην κρίση με ανάπτυξη". Είπε πως χρειάζονται πολιτικές δράσεις και "να πάψουμε να παριστάνουμε τα θύματα, αλλά να αυξήσουμε το εισόδημα και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία", με "πολιτικές ανάπτυξης που έχουν διαφάνεια". Για το θέμα των Σκοπίων μίλησε για "ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές'.

Ο Κωνσταντινίδης
Στα λαϊκά στρώματα απευθύνεται, όπως είπε, ο κ. Κωνσταντινίδης και τους ζήτησε "να σκεφτούν ότι το 2004 ,αγανακτισμένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία. Το 2009, αγανακτισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία, επέλεξαν τον Γ. Παπανδρέου. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε. Ο χρόνος που πέρασε ήταν ο καταστροφικότερος όλων. Έχουμε μια ευκαιρία να διορθώσουμε την ψήφο μας", τόνισε. Ζήτησε δυνατές φωνές και αντίσταση.

Ο Τρεμόπουλος
Στις "ποινικές διώξεις, για πολλά θέματα που έχουν ασκηθεί σε βάρος του Παν. Ψωμιάδη" στάθηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Εγκάλεσε τους ερωτώντες ότι "διέφυγε η κριτική στο καθεστώς Ψωμιάδη", το οποίο, όπως είπε, "απειλεί να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία". Ζήτησε "να πούμε όχι στην παρακμή που εκπροσωπεί ο Ψωμιάδης και ο συνδυασμός του". Μίλησε για "έργα που δεν έγιναν, ή διπλοπληρώθηκαν, με τον ίδιο επιβλέποντα" και θύμισε πως έπεσε θύμα "τραμπουκισμών δύο φορές, μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο". Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως "η ανάπτυξη έρχεται σε ράγες", εννοώντας το σιδηρόδρομο.

Ο Κουράκης
"Μην πιστεύετε τον Γ. Παπανδρέου, όταν λέει ότι δε θα επιβληθούν νέα μέτρα", προέτρεψε τους ψηφοφόρους, ο Τάσος Κουράκης. Ζήτησε όχι μόνον την ψήφο τους, αλλά τη συμμετοχή τους. Θύμισε πως η παράταξή του, "δεν έρχεται ως άσχετη,από το πουθενά" και παρέθεσε κάποια περιστατικά για τα οποία είπε ότι ήταν νίκες της παράταξής του: Τη διάσωση των μύλων Αλατίνη, την ανάκληση της απόφασης της νομαρχίας για το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών, την ακύρωση της κατασκευής υποθαλάσσιας αρτηρίας, την ανάκληση της απόφασης του ΟΑΣΘ για το κόψιμο δρομολογίων μετά τα μεσάνυχτα, την αντίσταση στα διόδια...

Ο Βελόπουλος
"Ήμουν καλά οικονομικά, πριν γίνω πολιτικός. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κερδίσω χρήματα. Μπήκα για να προσφέρω. Αυτό θέλω να κάνω και στην περιφέρεια", δήλωσε ο Κυρ. Βελόπουλος. Ο επικεφαλής της παράταξης "Καθαρά Χέρια, Καθαρές Ιδέες, Καθαρές Λύσεις", ζήτησε "να μη χαρίσουμε το όνομα της Μακεδονίας", να μην επικρατήσει η αποχή από τις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ των επίλεκτων υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων (μάλιστα προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν οποιοδήποτε μικρό κόμμα κι ας μην είναι το δικό του) και, όταν ρωτήθηκε για το αν περιλαμβάνει και τους μετανάστες στο πρόγραμμά του, είπε χαρακτηριστικά: "Τους αγαπάμε, αλλά αν χρειάζεται αίμα ο αδελφός μου, θα δώσω πρώτα σε αυτόν. Θα κοιτάξω πρώτα τον Έλληνα". Και πρότεινε να ξεχωρίσουμε τις έννοιες μετανάστης, οικονομικός μετανάστης και λαθρομετανάστης.

Η Ξηροτύρη
Σύμφωνα με την κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, "το πελατειακό πολιτικό σύστημα που χτίστηκε με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε κατάρρευση". Τόνισε πως "θέλουμε να μας δώσουν όχι μόνον την ψήφο τους, στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη δύναμη να εργαστούμε για μια περιφέρεια κοντά στον πολίτη". Πρότεινε προβολή των ιστορικών χώρων της περιοχής, την διάνοιξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ο Κούτρας
Τέλος, ο κ. Γιάννης Κούτρας, υπογράμμισε πως είναι "ψεύτικη εικόνα ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τον καλύτερο διαχειριστή". Μίλησε για "εξοργισμένο κόσμο που πίστεψε τον πρωθυπουργό, όταν έλεγε ότι 'λεφτά υπάρχουν'". Υπογράμμισε πως, απάντηση δεν είναι η αποχή, αλλά "να μαυρίσουμε τα κόμματα του μνημονίου". Και έκανε λόγο για "κατάκτηση" που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέβηκε, τελικά, στις 11 από τις 15 περιφέρειες.

Γενικά ο Παν. Ψωμιάδης κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο (έκανε και παράπονα επί της διαδικασίας), ο Μ. Μπόλαρης αποδείχτηκε ιδιαίτερα συναινετικός, ο Θ. Κωνσταντινίδης κινήθηκε στα γνωστά πλαίσια του ΚΚΕ, ο Μ. Τρεμόπουλος πιο διπλωμάτης από άλλες φορές, ο Τ. Κουράκης ελίσσονταν και απαντούσε στο δικό του πλάνο, ο Κυρ. Βελόπουλος φάνηκε να κέρδισε στο συναίσθημα, η Ασημίνα Ξηροτύρη στις προτάσεις, ενώ ο Γιάννης Κούτρας ήταν φανερά τρακαρισμένος.