Στη Θεσσαλονίκη της "ζώνης καινοτομίας" την οποία η κυβέρνηση δείχνει να έχει ξεχάσει, έγινε η εξαγγελία του ψηφιακού περιβάλλοντος για τους νέους επιχειρηματίες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός η κυβέρνηση σχεδιάζει να στήσει ένα διαδικτυακό περιβάλλον στο οποίο να προωθούν τις επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα με την εξαγγελία, το πρόγραμμα θα λειτουργεί όπως ένα γραφείο επιχείρησης, με «βιτρίνα» στους κεντρικότερους δρόμους όλης της Ελλάδας (και όχι μόνο). Εκεί, οι νεαροί επιχειρηματίες, αλλά και γενικά όσοι -ασχέτως ηλικίας- ιδρύουν τώρα μια νέα επιχείρηση, θα μπορούν να καταθέτουν ιδέες, να δικτυώνονται με πιθανούς συνεργάτες, να καθοδηγούνται για την εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων και να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας, π.χ, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 ή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ).
Αυτά, δηλαδή, που σε άλλες χώρες λειτουργούν εδώ και χρόνια μέσα από ελεύθερο ιντερνετικό περιβάλλον, στην περίπτωση της χώρας μας, έστω αργά, έστω υπό την κρατική καθοδήγηση, μόλις άρχισαν να σχεδιάζονται.
Τη δημιουργία αυτής της ανοιχτής διαδραστικής πλατφόρμας για τη νεανική και νέα επιχειρηματικότητα, η οποία θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από το βήμα του 16ου συνεδρίου εφαρμογών πληροφορικής της Infosystem, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει ένα κίνημα νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας και τα στελέχη της είναι αποφασισμένα να γυρίσουν όλη τη χώρα, προκειμένου να πείσουν τη νέα γενιά ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω της για να καινοτομήσει και να επιχειρήσει.

Τι θα γίνει με το ΤΕΜΠΜΕ
Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), δηλαδή σε ένα ταμείο επενδύσεων και εγγυήσεων.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι η πληροφορική είναι το βασικό εργαλείο «για να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια ευρώ, που σήμερα χάνονται εξαιτίας καθυστερήσεων και κακής διαχείρισης στο δημόσιο».

Βολές κατά δήμων
«Μαχαίρι» σε αλόγιστες δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για δράσεις ψηφιακού χαρακτήρα, θέλει να βάλει η κυβέρνηση. «Επενδύσεις τύπου 1 εκατ. ευρώ για ένα site πρέπει να τις ξεχάσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντώνης Μαρκόπουλος.
«Η αξιολόγηση των έργων των ΟΤΑ θα γίνεται στο εξής με εξαιρετική αυστηρότητα και με προτεραιότητα σε πραγματικά καινοτόμες δράσεις. Τραβάμε κόκκινη γραμμή σε σχέση με την κοστολόγηση των έργων των ΟΤΑ, που μέχρι σήμερα ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις κάθε λογική», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, όπως τα συστήματα back office και λειτουργίας ενόψει του "Καλλικράτη", θα αντιμετωπίζονται πλέον οριζόντια».