Σε ένα μήνα από σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για το Ταμείο Εξωστρέφειας. Αυτό ανακοίνωσεο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντηση, που είχε, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Ξυνίδη, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Θα προηγηθούν, διευκρίνισε, οι προτάσεις που θα υποβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και "θα συνεργαστούμε (υπουργείο και φορείς) για την εξειδίκευσή του".
Ο κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε τους εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας ότι "θα διαθέσουμε όσα χρήματα χρειάζονται και όσες δράσεις και κόπο χρειάζονται, προκειμένου να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια".
Σύμφωνα με τον υπουργό, από την αρχή του 2011 οι εξαγωγείς θα έχουν στα "χέρια" τους ένα χρηματοδοτικό ταμείο αφενός και ένα χρήσιμο εργαλείο αποδοτικό για τη δουλειά τους αφετέρου. "Πιστεύουμε ότι ο χώρος της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας διαθέτει υγιέστατο επιχειρηματικό δυναμικό, θα αναθεωρήσουμε, όπου χρειάζεται, τις δράσεις του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις για να υπάρξει μια μεγάλη και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, τόνισε ότι το επίπεδό του, αυτή τη στιγμή, είναι υψηλό και "συνδέεται ασφαλώς και με τους φόρους που έχουν επιβληθεί, λόγω της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και σωστά και δίκαια, για να καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωστρέφειας υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια. Βάσει του πρώτου, η χρηματοδότηση θα προέλθει από το κράτος, όσον αφορά την επιχορήγηση του επιτοκίου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 60% χρηματοδότηση από το κράτος και κατά 40% από τους ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Λακασάς, τα δύο σενάρια θα εξεταστούν και θα εκπονηθεί μελέτη κόστους - οφέλους από το Σύνδεσμο.
Ερωτηθείς για το κεφάλαιο που θα πρέπει να διατεθεί από το κράτος, ο κ. Λακασάς σημείωσε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να είναι στα 50 εκ. ευρώ.

Συνάντηση και με τους βιομηχάνους
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκο Πέντζο και τη διοίκηση, ο υπουργός έγινε αποδέκτης του αιτήματος για άμεσες αποφάσεις και αναπτυξιακά μέτρα, που θα ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής μεταποίησης.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις του ΣΒΒΕ με κλικ εδώ.