Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η ομολογία του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ότι η Ευρώπη γνώριζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, εδώ και δύο χρόνια, από το 2008, αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι σημασία έχει τί γίνεται τώρα και πρόσθεταν ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της Ελλάδας. Για δικαίωση των θεσέων του έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς. Έντονη κριτική άσκησαν τα υπολοίπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δήλωσε πως η Ευρώπη γνώριζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας από το 2008, αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Δικαίωσε, έτσι, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει πως το ΠΑΣΟΚ γνώριζε τι γινόταν με το έλλειμμα και, ταυτόχρονα, άναψε την πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά στη χώρα μας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες. Ουσιαστικά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος, μετέθεσε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας στις κυβερνήσεις Σημίτη. Είπε, μάλιστα, ότι γνώριζε πως Γαλλία και Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσε να το πει δημόσια.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η ουσία είναι τί κάνουμε εμείς τώρα. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι ότι, μετά από 12 μήνες «οι θυσίες των Ελλήνων έχουν θετικό αποτέλεσμα». Η κατάσταση στην οικονομία είναι βελτιούμενη, τονίσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς και αν συνεχιστεί αυτή η πορεία θα βγούμε γρηγορότερα στις αγορές.
Η δήλωση του κ. Γιούνκερ προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της ΝΔ ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων που έχει διατυπώσει.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε, ότι δικαιώνεται συγκεκριμένα στα εξής:
* Στο ότι άν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία πρέπει να πάμε πίσω στο 1981 -αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους.
* Στο ότι αυτοί που έπρεπε να βάλουν πλάτη ήταν οι Γερμανία και Γαλλία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι το ΔΝΤ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να «αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών».
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους υγιή οικονομία που βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες.
Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πεισθεί από τα λεγόμενα του κ. Πεταλωτή.
«Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα. Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ.», τόνισε το ΚΚΕ.
«Οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της Ελληνικής Οικονομίας Ευρωπαίοι φίλοι μας οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντας τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, γιώργος Καρατζαφέρης.
«Εκείνο που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ είναι ότι όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε. Ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού.