«Παραλάβαμε μια χώρα σε μια πλήρως εξαρτημένη κατάσταση και ένα λαό που δανείζεται για να ζήσει. Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις, δανεικά και δεκανίκια». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον αγροτικό τομέα και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι η αναγκαστική ενσωμάτωση του μνημονίου προϋποθέτει επανεκκίνηση της χώρας.
Διέκρινε ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη την προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρονοδιάγραμμα σε μια τέτοια προοπτική. Δεν είπε, πάντως, πότε σκοπευει να θέσει σε ενέργεια, αυτό το χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση.
Προσπάθησε να πείσει ότι το Μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε εν πολλοίς να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και αυτό που χρειάζεται είναι η ενσωμάτωση και υπέρβαση του Μνημονίου.
Η επιχειρηματολογία του κ. Σκανδαλίδη εξαντλήθηκε σε χαρακτηρισμούς: Χαρακτήρισε δε ως το «συντομότερο ανέκδοτο» τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι με το σχέδιο που προτείνει μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες, ενώ για την Αριστερά παρατήρησε ότι λέει «αστεία» και «ασαφή» πράγματα.
Όπως όλοι οι προκάτοχοί του ως τώρα, μίλησε για μεγάλες ανατροπές και προσαρμογές στον αγροτικό τομέα, ώστε –όπως είπε- η ελληνική γεωργία να γίνει ισχυρή, ανταγωνιστική και με εξαγωγικό χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατό, ανέφερε, το 2009 να έχουμε πληρώσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Αλλά δεν είπε τι μπορούσαμε να κάνουμε με την ΚΑΠ να έχει χαραχθεί εδώ και δεκαετίες...
Μάλιστα, όπως είπε, σκοπεύει να επαναφέρει το καθεστώς των συνεταιρισμών! Είπε ότι όλα θα γίνουν από την αρχή. «Σήμερα υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί και 117 ενώσεις συνεταιρισμών και πολλοί είναι συνεταιρισμοί-σφραγίδες. Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία συνεταιρισμών. Στόχος του υπουργείου είναι η διαπραγμάτευση από ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις απευθείας με την αγορά για την πώληση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες», επισήμανε.
Ανήγγειλε δε τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τον οργανισμό κατάρτισης και εκπαίδευσης «Δήμητρα», καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν ερευνητικά εργαστήρια χωρίς ερευνητές» και σημείωσε ότι θα κλείσουν κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου (συνολικά είναι 154).
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους αγρότες το χειμώνα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι χωροφύλακας των αγροτών, αλλά σύμμαχός τους και πρόσθεσε ότι οι αγρότες είναι ελεύθεροι να κάνουν κινητοποιήσεις. Φυσικά δεν είπε αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και -κυρίως- πώς.
Ο υπουργός δε ρωτήθηκε για το θέμα των νέων ΟΠΑΑΧ, δηλαδή των αναπτυξιακών προγρμμάτων για τους αγροτικούς χώρους, ή τα νέα Leader, προγράμματα που δεν έχουν... εκκινηθεί (για να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ορολογία) ακόμη, ένα χρόνο μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.