Την ευχή η 51η επέτειος της ανεξαρτησίας την Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα χρόνο να βρει την Κύπρο ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα, προς όφελος όλων των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και η αποδοχή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια «για όλα τα λόγια αναγνώρισης και τιμής, που είπε στην επίσημη δήλωσή του για την Ελλάδα και το ρόλο της, για την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συμπαράταξη, για τις ευχαριστίες που απηύθυνε προς τις ελληνικές κυβερνήσεις και προς τον ελληνικό λαό».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τη μακρά συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο Χριστόφια απεκόμισε την καθαρή εντύπωση ότι "αυτό που είπε στις ΗΠΑ (ο κ. Χριστόφιας) είναι πως το πραξικόπημα της Χούντας, σε βάρος του νομίμου πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που πλήγωσε την καρδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για την εισβολή, για τον Αττίλα και για τη συνεχιζόμενη ως σήμερα στρατιωτική κατοχή ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά είναι αυτονόητα και αυταπόδεικτα πράγματα και ο πατριωτισμός μας πρέπει να βασίζεται στην καλή και απροκατάληπτη γνώση της ιστορίας και στην καλή κατανόηση του συσχετισμού των δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας - που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής - είναι και δικό μας πρόβλημα στο πλαίσιο της μόνιμης, διαρθρωμένης αμυντικής συνεργασίας που έχουμε η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.