Την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας πρόβαλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ή κατ' οικονομίαν λύση», ξεκαθάρισε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι «η εποικοδομητική στάση της Αθήνας δείχνει στην κοινωνία της γειτονικής χώρας πως η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος και εταίρος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δείχνει, επίσης, πως η χώρα μας έχει μια θετική στάση».
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας των Σκοπίων κρατούν το γειτονικό λαό μακρυά από την εκπλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής του και επικαλέστηκε την επιλογή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι να μην παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως επισήμανε έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρούεφσκι, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για τη «δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις, κατάλληλου για την επίτευξη λύσης».
Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τη Συρία ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε, πως πρόκειται για μια ενέργεια που δεν συνάδει ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε με τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Συρίας. Ανέφερε επίσης πως η πρέσβης της Συρίας κλήθηκε σήμερα από τον ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών για να διευκρινίσει τη θέση της χώρας της.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν θα επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης», αφού –όπως είπε «η προσοχή πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη λύση και να μην αναζητούμε άλλες "διεξόδους"».
«Με άλλα λόγια, τα Σκόπια πρέπει να παρουσιάσουν μιαν εποικοδομητική στάση στη διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ», συμπλήρωσε και, τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο αντικατάστασης του πρέσβη Αδ. Βασιλάκη από τη διαδικασία Νίμιτς.