Αναβρασμός επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει η υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος-πλαίσιο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των πρυτάνεων, στο Ρέθυμνο. Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί, που ετοιμάζουν αντί-Σύνοδο, ενώ για έναν νέο γύρο καταλήψεων προετοιμάζονται οι φοιτητές. Μάλιστα το ΑΠΘ ζητά να εξαιρεθεί από την πολιτική λιτότητας...
Με ψήφισμα, στο οποίο γίνεται αναφορά στην αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασής της, κατά την οποία εξέτασε το πρόβλημα της μείωσης της δημόσιας χρηματοδότησης ζητά από το υπουργείο Παιδείας η εξαίρεση του Ιδρύματος από την πολιτική λιτότητας.
Το ψήφισμα θα κατατεθεί στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου, στο Ρέθυμνο. Σε αυτό διαπιστώνεται ότι το κονδύλιο του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών, ενώ η κατάσταση στο Α.Π.Θ. επιδεινώνεται επιπλέον από το υψηλό κόστος του εργολαβικού προσωπικού, αλλά και από την αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού, φέτος, εξαιτίας των νέων διατάξεων περί μετεγγραφών.
Η Σύγκλητος διαπιστώνει «την αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου, μετά την περικοπή του 33% του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αναμενόμενη μείωση, μεγαλύτερη του 50%, των δημοσίων επενδύσεων» εκτιμώντας ότι η πολιτική λιτότητας στην ανώτατη εκπαίδευση «ανατροφοδοτεί την ύφεση και θέτει φραγμούς στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα».
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου, οι πρυτανικές αρχές παρουσίασαν τη νέα οικονομική πολιτική του Ιδρύματος, που συνίσταται στον εξορθολογισμό των δαπανών, την αυτοδιαχείριση και την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας και των δυνατοτήτων του Πανεπιστημίου, αλλά και στην αξιοποίηση των ευκαιριών της οικολογικής διαχείρισης και της πράσινης ανάπτυξης στο Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση με το επαπειλούμενο πλήγμα στην αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων θα συζητηθεί σε ειδική έκτακτη Σύγκλητο, όταν κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.