ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, στα δικά τους χωριστά πορίσματα, προτείνουν την παραπομπή των κυρίων Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου. Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, αν και βάζει «στο στόχαστρο» τους προαναφερθέντες υπουργούς, εκφράζει τη βεβαιότητα πως τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών έχουν παραγραφεί (όπως και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που προσυπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βισθωνίδας στη Μονή), οπότε εισηγείται την μη παραπομπή τους, ενόψει του κινδύνου να αποτελέσει η παραπομπή, ένα «επικίνδυνο προηγούμενο διεύρυνσης του αξιοποίνου».

Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η βλάβη του Δημοσίου συνίσταται στον τρόπο με τον οποίον αναγνωρίστηκε η Μονή ιδιοκτήτρια της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, όσο και στην «παράνομη» παράδοση στη Μονή, «ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σαν αντάλλαγμα».

Στις σχετικές θέσεις του κόμματος, που συνέταξε ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορείται επίσης το ΠΑΣΟΚ, ότι προστάτεψε τους δικούς του υπουργούς από τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές τους ευθύνες και προτάσσεται η θέση ότι το πρόβλημα της Βισθωνίδας (και όλων των άλλων μοναστικών διεκδικήσεων), δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό: «Ο κίνδυνος παραμένει όσο θα παραμένει άθικτο το θεσμικό πλαίσιο με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια, τα πατριαρχικά συγγίλια και άλλα παρόμοια. Πολιτική λύση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου στην υπόθεση Βατοπεδίου» αναφέρει στις θέσεις του ο κ. Σκυλλάκος. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε τουλάχιστον, να ισχύει και γι’ αυτούς η προθεσμία παραγραφής του ενδεχόμενου αδικήματός τους, που ισχύει και για τους απλούς πολίτες.

Αναλυτικότερα είναι τα πορίσματα των δύο μικρότερων κομμάτων, τα οποία κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για τον μη επακριβή προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου (κατηγορία που απευθύνει από δική της σκοπιά η ΝΔ) καθώς και για την άρνησή του να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Προανακριτικής. Και τα δύο κόμματα απαλλάσσουν τους πρώην υπουργούς για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, όχι όμως και από την κατηγορία της απιστίας.