Εμμένει στον χαρακτηρισμό «Μουτζαχεντίν» για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και αρνείται...
για ακόμη μια φορά να ανακαλέσει. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο, Βαγγέλη Πλάκα, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε χαρακτηριστικά : «Οι μουτζαχεντίν δρουν με τυφλό δογματισμό, κήρυσσαν τον ιερό πόλεμο: θάνατος στους απίστους. Ο λόγος του Άνθιμου δεν διαφέρει από αυτό πλέον: όσοι δεν συμπλέουν με τη δική του αντίληψη είναι ας πούμε οι “άπιστοι”. Αυτό είναι απολύτως αντιδημοκρατικό».
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, όμως, προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα. Καταγγέλλει πως ο κ. Άνθιμος στηρίζει συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά και ότι διακινούνται ψηφοδέλτια μέσα από τις εκκλησίες. «Δεν το υπονοώ απλώς. Είναι κοινό μυστικό. Εγώ το λέω. Και λέω αυτό που ξέρουν όλοι και δεν το ομολογούν. Διακινούνται ψηφοδέλτια μέσα από τις εκκλησίες».
Σε ότι αφορά την παρουσία του στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου την 26η του μηνός, ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω των εκλογών. «Έπρεπε να πάω να δώσω το παρών ως υποψήφιος δήμαρχος. Με την ίδια λογική πήγα και στην παρέλαση και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις».
Ερωτηθείς για την δήλωσή του ότι τιμά την εκκλησία, η οποία ξάφνιασε υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους του, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε: «Ο πρωθυπουργός δεν μου είπε τίποτα, δεν μου είπε να ρίξω τους τόνους, απλά με ρώτησε τι έγινε. Εγώ βγαίνοντας από την εκκλησία δήλωσα ότι τιμώ την εκκλησία και το έχω αποδείξει. Τη θρησκευτική μου παιδεία και την πίστη δεν επιτρέπω σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Το πώς την εκφράζει ο καθένας είναι άλλο θέμα. Θα θυμίσω τον Χριστό που έδιωξε τους εμπόρους από τον ναό, θα θυμίσω τις διαμάχες που πάντα υπάρχουν μεταξύ θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την παρουσία ανθρώπων όπως ο Βαρθολομαίος, ο Ιερώνυμος και ο Αναστάσιος, που είναι εξαιρετικά υποδείγματα θρησκευτικότητας. Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη έχει και αυτή την ατυχία. Ο μητροπολίτης δεν εκλέγεται αλλά ορίζεται, ουσιαστικά, από τις διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου. Αν η διαδικασία τού “άξιος” γινόταν με πραγματικά “εκλογικά” κριτήρια, δεν ξέρω αν ο Άνθιμος άκουγε το “άξιος” μέσα στην εκκλησία».