Αντιγράφω, επακριβώς, από το site της ΕΣΗΕΜ-Θ: «Τρίωρη στάση εργασίας κηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης τη Δευτέρα 4/10/2010, από τις 12.00 ως τις 15.00, στην εφημερίδα Μακεδονία, διαμαρτυρόμενο για την αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της διεύθυνσης του φύλλου έναντι συντακτών».
Από ό,τι έμαθα, η απόφαση για την στάση εργασίας στο δ.σ., ήταν ομόφωνη (μεταξύ των παρόντων). Διαφωνίες μπορεί να εκφράστηκαν, όσον αφορά τους λόγους της στάσης, όμως όλοι παραδέχτηκαν ότι λόγοι για κινητοποίηση υπάρχουν, άσχετα με το ποιοι είναι.
Τι έγινε, όμως, στη Μοναστηρίου 85; Οι καταγγελίες των εργασιακών εκπροσώπων που εμφάνισαν στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και μία επιστολή μερίδας εργαζομένων, αφορούν τη διευθύντρια σύνταξης, της οποίας το όνομα, πάντως, δεν αναφέρουν. Να τι γράφουν, στην επιστολή τους –την οποία δεν υπογράφουν:
«Όλα έγιναν ακόμη χειρότερα, ιδίως τις τελευταίες μέρες, σε βαθμό που διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι “δεν πάει άλλο”.
Μόνη λογική ερμηνεία της έκρηξης προσβολών, απειλών και καψονιών είναι ότι υφιστάμεθα μια εκδίκηση επειδή δεν συναινέσαμε σε πρόταση περικοπής των ήδη καθυστερούμενων απολαβών μας.
Σεβόμενοι την ιστορία της Μακεδονίας κρίνουμε προτιμότερο να μην επεκταθούμε σε μια ατέρμονη περιπτωσιολογία (τόσο ως προς συμπεριφορές προς συναδέλφους, όσο και ως προς τον τρόπο διαχείρισης θεμάτων).
Είμαστε όμως στην διάθεση της ιδιοκτησίας για μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης.
Επιπλέον, αντιλαμβανόμενοι τη σχέση εμπιστοσύνης προς την διευθύντρια σύνταξης, απευθύνουμε έκκληση προς την εκδότρια: για το καλό της εφημερίδας ας αξιοποιηθεί η σημερινή διευθύντρια σε οποιαδήποτε θέση και να αναθέσει τα διευθυντικά καθήκοντα σε κάποιον που μπορεί να λειτουργήσει δημοσιογραφικά και με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η «αντισυναδελφική-εκδικητική» συμπεριφορά της διευθύντριας σύνταξης κι η «έκρηξη προσβολών, απειλών και καψονιών», έχει να κάνει με τα εξής: Τη μετάθεση ρεπόρτερ σε άλλο αντικείμενο, η οποία ανακλήθηκε τρεις μέρες μετά, την απειλή απόλυσης προς δυο άλλους, την αλλαγή ρεπορτάζ προς τρίτo(αυτή δεν ανακλήθηκε), το «κόψιμο» σχολίου ενός άλλου, την άρνηση χορήγησης ετήσιας άδειας σε δημοσιογράφο, τους χειρισμούς των θεμάτων, τους οποίους οι καταγγέλλοντες κρίνουν «κίτρινους».
Η διευθύντρια κλήθηκε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ της ερχόμενης Τετάρτης (μετά τη στάση εργασίας της Δευτέρας), όπου θα αναλύσει τη δική της άποψη για το θέμα.