Όσοι αναρωτιέστε τι είναι αυτό που λείπει από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, για να θυμίζουν ευρωπαϊκά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο Οργανισμός έχει την απάντηση: Σεκιουριτάδες! Έτσι, αποφάσισε την ίδρυση και στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα βοηθά -λέει- στο να τηρείται η τάξη στα λεωφορεία, να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να ελέγχονται, χωρίς προβλήματα, όσοι δεν κόβουν εισιτήριο!
Τι θα κάνουν αυτοί οι σεκιουριτάδες του ΟΑΣΘ; Κατ' αρχήν, θα παρέχουν τις υπηρεσίες του σε αμαξοστάσια, σταθμούς μετεπιβίβασης, αφετηρίες, στάσεις, κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και μέσα στα λεωφορεία. Έπειτα, θα βοηθάνε, επιπλέον, τους ελεγκτές κομίστρου στην ομαλή διενέργεια των ελέγχων.
Πώς θα τους ξεχωρίζουμε; Θα φορούν στολή, θα χουν το σήμα της εταιρίας και θα τριγυρνούν σε στάσεις, αφετηρίες και αμαξοστάσια. Κι όλα αυτά πολύ σύντομα, από τις 10 Οκτωβρίου (δηλαδή μεθαύριο Κυριακή)...
Δε λέω, καλή ιδέα κάποιοι να μας προσέχουν από τους πορτοφολάδες, όταν ανεβαίνουμε στα λεωφορεία, σε συνθήκες συνωστισμού. Ίσως και μόνο με τη θέα των σεκιουριτάδων με τις στολές και τους ασυρμάτους, να περιοριστεί η δράση των ελαφροχέρηδων επιβατών. Από την άλλη, όμως, σκέφτομαι ότι αυτό που λείπει από τον ΟΑΣΘ είναι ο σεβασμός στον πελάτη. Σε αυτόν τον πελάτη που καλείται να κυκλοφορήσει σε υπερφορτωμένα λεωφορεία, να περιμένει 20 λεπτά στη στάση στις περιοχές όπου παλιά καλύπτονταν από τα ΚΤΕΛ (τότε περίμενε... μία ώρα), που το καλοκαίρι σκάει από τη ζέστη γιατί δε λειτουργούν τα έιρ κοντίσιον και το χειμώνα παγώνει, που αναγκάζεται να πληρώνει 10 λεπτά ακριβότερο εισιτήριο όταν δεν μπορεί να το προμηθευτεί πριν ανέβει στο λεωφορείο, που αν είναι ποδηλάτης είναι ανεπιθύμητος, που αν είναι ΑμεΑ βλέπει την πόρτα ανόδου-καθόδου ατόμων με αναπηρίες μονίμως κλειστή.
Σίγουρα ο ΟΑΣΘ έχει κάνει βήματα μπροστά. Με τις ειδοποιήσεις μέσω κινητού, τις στάσεις που διαθέτουν φωτεινούς πίνακες με το χρόνο αναμονής (πρόγραμμα που εγκαταλείφθηκε) με το στόλο αυτοκινήτων ο οποίος ανανεώνεται, έστω με αργούς ρυθμούς. Όμως αυτό το τελευταίο μέτρο μου φαίνεται λες κι έχει γίνει για όσους αφήνουν τα εισιτήριά τους να πάρουν οι επόμενοι επιβάτες, χωρίς να πληρώσουν για τη διαδρομή. Κι είμαι σίγουρος ότι ο ΟΑΣΘ δεν έχει αυτό στο μυαλό του, αλλά τον εκσυγχρονισμό. Έτσι δεν είναι;